L’empresa de pràctiques és la primera via d’obtenció de feina per als graduats i graduades de cicles formatius. El 2023, l’empresa de pràctiques va facilitar la feina a un 24,06% dels ocupats de Grau Mitjà i a un 25,42% dels de Grau Superior. La segona via més popular per aconseguir una feina va ser a través de les relacions d’amistat o familiars (22,35% en CFGM; 19,19% en CFGS), mentre que en tercera posició s’hi va situar l’enviament de CV a empreses (19,35% en CFGM; 17,02% en CFGS), segons l’estudi Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2023 (PDF), que enguany arriba a la dissetena edició, elaborat conjuntament pel Govern de la Generalitat i el Consell General de Cambres de Catalunya.
En aquest sentit, obtenir feina a través del centre formatiu és una estratègia que funciona lleugerament millor per als graduats superiors (12,21%) que per als graduats mitjans (11,02%), mentre que les plataformes digitals també són molt més útils als primers (9,88%) que als segons (4,29%).
Els ‘top’ en inserció
D’altra banda, la inserció laboral dels graduats d’FP del curs 2021-22 entre sis i nou mesos d’haver aconseguit el títol superava el 60% en sis famílies professionals: Energia i aigua (73,79%), ensenyaments esportius (65,75%), maritimopesquera (65,69%), instal·lació i manteniment (65,28%), hoteleria i turisme (64,23%), química (64,05%) i fabricació mecànica (62,33 %). L’estudi ressalta que al cap d’entre sis i nou mesos després d’haver obtingut el títol d’FP, el 54,50% dels graduats del curs 21-22 estava treballant, ja fos de manera exclusiva (35,76%), ja fos compaginant-ho amb més estudis (18,74%). Una xifra molt similar a les que hi havia abans de la Covid-19, quan la inserció laboral dels graduats d’FP era del 56,01%.
Si es tenen en compte les sis famílies de formació professional amb més graduats de CFGM (Sanitat, Informàtica i comunicacions, Administració i gestió, Serveis socioculturals i a la comunitat, Transport i manteniment de vehicles, i Comerç i màrqueting), la que té més inserció laboral és sanitat, amb un 54,52%. És, a més, l’única en què la inserció laboral supera la continuació d’estudis. Entre aquestes famílies, el menor registre d’inserció laboral es troba en la família d’informàtica i comunicacions, que registra un 18,37%, ja que el 85,50% opta per seguir estudiant.
L’estudi també constata que entre els joves d’entre 16 i 19 anys que han estudiat Grau Mitjà, l’opció àmpliament majoritària que segueixen és la de la continuïtat formativa: un 59,65% de manera exclusiva, a la qual s’hi ha de sumar un 17,36% que continuen formant-se alhora que ja treballen. Entre els joves de 20 i 24 anys que han estudiat Grau Mitjà, la continuïtat formativa continua és del 50,58% total (29,89% exclusivament i 20,69% compaginant-ho amb els estudis). L’opció majoritària d’aquests és la de cursar un Grau Superior (83,46%), mentre que un 8,56% opten per estudiar un altre Grau Mitjà.
Pel que fa a la inserció laboral de les famílies professionals amb més graduats en un CFGS (Sanitat, Serveis socioculturals i a la comunitat, Administració i gestió, Informàtica i comunicacions, Comerç i màrqueting, i Activitats físiques i esportives), a la banda alta de la inserció hi ha Administració i gestió, amb un 71,56 %, mentre que a la banda baixa hi ha Activitats físiques i esportives (56,82%). El 41,60% dels titulats superiors en l’àmbit sanitari opten per la continuïtat formativa, com també ho fan el 55,43% dels titulats superiors en Serveis socioculturals i a la comunitat. En el 61,73% d’aquests casos, el Grau Superior serveix de trampolí a la Universitat, mentre que un 21,23% opten per estudiar un altre CFGS.
Continuïtat formativa als PFI
Així mateix, els graduats dels programes de formació i inserció (PFI) presenten una elevada continuació d’estudis, que arriba fins al 62,08%. Preguntats per la relació entre la feina i els estudis, un 54,79% dels nois ocupats que han cursat PFI perceben que efectivament hi ha una relació entre estudis i feina, una xifra que augmenta en 7,77 punts en el cas de les noies ocupades (62,56%).
Les dades de l’estudi parteixen d’una mostra conformada per les respostes de 28.836 graduats en FP: 13.413 de grau mitjà i 15.423 de grau superior. També van respondre l’enquesta 3.555 graduats en PFI.
Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (2004). Especialitzat en educació, cultura i desigualtats, així com en la intersecció entre aquests tres vectors.
Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com a cookies per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.
Funcional
Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Màrqueting
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.