Durant els moments més durs de la pandèmia, i més enllà de la tasca dels treballadors del sector sanitari, la societat va seguir rutllant gràcies a la tasca de multitud d’oficis i treballs manuals que van seguir donant el màxim de servei possible. Així ho va reivindicar aquest dimarts el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir El Homrani, en el marc de l’acte de lliurament dels premis #FPCAT 2020, en què va exposar: “Hem viscut un any i escaig molt dur, que ens ha mostrat que el talent és necessari en tots els àmbits: metges i metgesses no podien fer bé la seva feina si els quiròfans no estaven nets, si no podien anar a comprar a la botiga o al supermercat. Ens ha demostrat que el talent és necessari en tots els àmbits, i l’hem de reconèixer.”
El Homrani es va expressar en aquests termes a l’Institut Escola del Treball de Barcelona, en què es van lliurar 14 guardons en reconeixement a les bones pràctiques de quatre centres formatius, quatre empreses i entitats, cinc professionals i una persona formada en FP. “Quin talent van demostrar les dones que treballen en el sector de la neteja, veritablement un servei essencial, moltes vegades invisibilitzat. Quin talent van demostrar les dones que treballaven en cures en l’àmbit de la salut, en la infermeria. Dones que van ser capaces, en un moment en què tots teníem por, d’estar a les botigues i supermercats, atenent de primera mà!”, va emfasitzar.
El president d’un dels centres guardonats, el Centre d’FP Escola de Flequers de Barcelona, Andreu Llargués, li va donar la raó: “Hem donat la cara, perquè la gent ens venia cada dia.” I per exemplificar la importància cabdal dels oficis en el dia a dia de qualsevol municipi, va exposar: “Al poble on tanca el forner, el poble es converteix en una residència d’avis.” El CEO d’Agbar-Suez en nom de l’Escola de l’Aigua, Manuel Cermerón, s’hi va sumar: “També cal reconèixer els empleats del sector de l’aigua, que van estar permanentment garantint que cada cop que obríem l’aixeta, rajava aigua en perfectes condicions, que van estar vivint a les plantes de tractament durant dos mesos per garantir que no li faltava aigua a aquest país.”
L’acte, minimalista a causa de la pandèmia, va servir per posar en valor els oficis com a motor essencial de la societat. “De la sacsejada econòmica, laboral i social que ha viscut aquest país no ens en sortirem sense la FP”, va asseverar El Homrani. “Perquè la FP vol ser un win-win, tant per a la persona com per al teixit productiu”, va exposar.
Pont Educació-Treball
L’acte també va servir de reivindicació de la tasca en pro de l’FP duta a terme pel Govern durant l’anterior legislatura, posant en marxa l’Agència FPCAT, amb implicació tant del departament d’Educació com del de Treball. “Portem tres anys avançant com no s’havia avançat mai fins ara, amb una mirada integral de l’FP”, va reivindicar El Homrani. Al seu torn, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, es va mostrar convençut que el nou executiu continuarà en aquesta línia: “El nou Govern ja podrà fer el pas de l’estatut a la realita de l’Agència.”
En aquest sentit, Rosa Bayot, infermera guardonada amb un dels premis a la trajectòria individual, els va posar deures: “Us vull demanar que aquest pont entre Treball i Educació cada vegada sigui més gran i sigui un punt d’unió per poder fer que la formació professional, la formació contínua i la universitària s’adeqüin cada vegada més a les necessitats de les persones i d’aquest país.”
“Reconeixem l’excel·lència en l’FP”
Bargalló va contextualitzar el motiu últim dels Premis #FPCAT: “Aquests premis reconeixen l’excel·lència en la formació professional”. I va ressaltar que aquest curs 2020/21, malgrat les restriccions en l’activitat productiva, hi ha hagut més alumnes d’FP en pràctiques que durant el curs previ a la pandèmia, prova de l’interès dels centres en oferir als seus alumnes el màxim de pràctiques laborals possibles com a via d’aprenentatge. “Els centres han treballat amb delit i amb èxit durant aquest curs”, va sentenciar.
Els guardons també van reconèixer l’Escola Municipal del Treball a Granollers, l’Institut Llobregat de l’Hospitalet de Llobregat, l’Institut Esteve Terrades i Illa de Cornellà de Llobregat, la Fundació BCN FP, l’empresa industrial familiar de 212 anys d’història La Farga Yourcoppersolutions de les Masies de Voltregà (Osona) i Indústries Teixidó de Riudecols (Baix Camp).
En l’àmbit individual, també van reconèixer la trajectòria docent i professional de Miguel Inglés Pedrero, Francisco Miranda Casanovas, Rosa Solans Esparrica i Carme Brito Ruiz, a títol pòstum. També van premiar la pastissera Marta Díaz Muñoz, que va aprendre l’ofici al CIFO de Salt, que posteriorment va muntar el seu propi negoci i que actualment també imparteix docència al mateix centre. “Experiències com la seva ens encoratgen a tots per continuar fent una FP de qualitat”, va resumir la directora del CIFO, Estefania Fentes.