Si se’ls pregunta, la major part reconeixen que van tenir una ESO complicada. No van obtenir el títol, i per tant el risc d’abandonament educatiu prematur era elevat. L’únic llaç que els reservava el sistema era un programa de formació i inserció (PFI), i s’hi van agafar. Ara, a mig curs, els 15 alumnes del PFI de l’Institut Joan Brossa de Barcelona ja comencen a pensar en el futur. Tots volen continuar estudiant un cicle formatiu de grau mitjà, si bé no està clar que pugui ser el que voldrien, ja que no hi ha una reserva de places per aquests alumnes.
El projecte estrella d’aquest grup es diu Espai Retroba, una botiga d’intercanvi de tota mena d’articles usats (en especial roba, però també hi ha llibres, joguines, bijuteria, accessoris, etc.). Els clients aporten els productes, i a canvi obtenen uns diners (els guinars, dissenyats pels mateixos alumnes) que poden utilitzar només en aquest comerç. L’Espai Retroba obre cada dimarts pel matí a la seu de l’associació de veïns Joan Maragall (carrer La Bisbal, 40), i cada vegada hi van dos alumnes acompanyats d’una de les dues docents del PFI, mentre que la resta del grup es queda a l’aula amb l’altra.
“Aprenem a organitzar-nos, a tenir-ho tot endreçat i a gestionar els diners”, explica Alisson, alumna de 18 anys que l’any vinent voldria seguir en el mateix institut, fent el cicle de grau mitjà de moda. Per ella, la gran virtut d’aquest projecte és que és ecològic. “Fem intercanvis amb punts com els diners de veritat i ajudem al medi ambient”, apunta. “També aprenem a treballar de cara al públic i a tenir una comunicació assertiva amb el client, això és el que més m’agrada”, afegeix Manel, de 16 anys i que el curs vinent intentarà entrar en algun grau mitjà d’electromecànica i automoció.
Abans d’obrir la botiga, tot el grup va dissenyar la cartelleria, va preparar l’aparador (que van renovant segons la temporada), va desenvolupar estratègies per donar a conèixer el projecte al barri (a instagram són @espairetroba) i va elaborar una llista de preus de compra i de venda, segons cada tipus d’article. Treballen el marge comercial, i per tant venen a un preu més car del que compren, si bé hi ha roba que reben que envien directament a la parròquia, que és a on anirà a parar tot el que no s’hagi venut a final de curs. En aquests moments estan de rebaixes, com correspon a l’època de l’any, i per tant s’ha de calcular un descompte per cada article venut.
Quadrar la caixa
A l’Espai Retroba avui hi ha la Dayra, de 17 anys, que també espera continuar l’any vinent amb el grau mitjà de moda, i el Dani, també de 17, que s’inclina més pel comerç vinculat amb l’activitat física i l’esport. La Dayra està etiquetant roba que ha arribat avui, i amb el Dani la dobleguen o la pengen, en funció del tipus de peça, però abans la passen per una planxa de vapor. La Dayra ens explica que cada dia que obren, compten la caixa inicial i la caixa final, que és quan veuen el que han venut i comprat, i que al final la caixa ha de quadrar, per finalment traslladar-ho a un excel en el qual registren tota la comptabilitat. Unes clientes que són a la botiga s’emporten una jaqueta blanca i paguen amb els guinars que fa unes setmanes van obtenir quan van portar-hi roba. “M’agrada molt perquè això és economia circular”, ens diu la clienta.
A distància els observa la Joana Bravo, la professora que s’encarrega d’impartir els continguts de matèries troncals del PFI (matemàtiques, llengües i socials). “A banda dels continguts que van treballant durant el projecte, aquest també és un moment molt bo per fer tutories individuals”, explica. A l’aula, amb la resta del grup, s’ha quedat la Laura Recio, que és la professora que imparteix els continguts relacionats amb les tècniques comercials.
L’Espai Retroba és un projecte integrat d’Aprenentatge i Servei de 30 hores que tindrà un pes important en la nota final del PFI d’aquests alumnes, si bé no és l’única pràctica real que aquests alumnes faran. El tercer trimestre compaginaran els estudis amb pràctiques a botigues reals durant la tarda i caps de setmana, i de fet ara mateix estan preparant el seu CV i fent un treball de camp per buscar el comerç on els agradaria fer aquestes pràctiques. D’aquí a poc començaran a picar portes amb el seu CV a la mà on podran reflectir la tasca feta a l’Espai Retroba. Molta sort!