El servei d’Acreditació de competències professionals permetrà a les persones acreditar competències adquirides per via de l’experiència laboral o de formació no reconeguda, i aconseguir així una certificació oficial de competències incloses en els títols de formació professional i en els certificats de professionalitat que s’ofereixen a Catalunya.
En la presentació de la campanya, el conseller Torrent ha apuntat que el món laboral “cada cop més demana formació especialitzada, que exigeix a les persones treballadores que adquireixin noves capacitats i s’adaptin a nous entorns laborals”. En aquest sentit, ha precisat: “Ens trobem sovint que persones que han obtingut aquestes competències per mitjà de l’experiència o de formació no formal, no compten amb un títol formatiu que ho avali i els faciliti la seva reincorporació o la seva promoció professional. Un fet que repercuteix en la gestió dels recursos humans de les empreses, i fa menys eficient l’adequació de l’oferta i demanda de perfils professionals”.
Per la seva banda, el conseller Gonzàlez-Cambray ha explicat que “aquest servei permetrà a les persones treballadores en actiu, o aturades, acreditar l’experiència laboral o formació no reconeguda i aconseguir una certificació oficial de les seves competències professionals”. També ha destacat que “la campanya vol arribar a un públic ampli, sobretot a les persones treballadores que no han pogut formar-se, però que són competents i porten temps exercint la seva feina. És un autèntic trampolí perquè professionals en atur o sense formació facin el salt al mercat laboral o es reenganxin a la formació”.
El titular d’Educació ha explicat que aquesta campanya, que implica diversos departaments, respon al “compromís de legislatura d’impulsar i consolidar el model de formació i qualificació professional del país”. Des del punt de vista del Departament d’Educació, ha afegit, “és una eina que pot possibilitar la reordenació de la formació professional”. En aquest sentit, ha recordat que “volem que aquesta sigui –i serà– la legislatura de l’FP”. “L’FP està sent cada cop més la primera opció de molts joves i també de molts adults que volen reorientar la seva carrera professional. Això, lluny de ser un problema, és un èxit de país. Un èxit que hem de saber gestionar”, ha conclòs el conseller.
Multiplicar per 10
El titular d’Empresa i Treball ha avançat que “amb aquest servei, dotat pel 2022 amb 17,3 milions d’euros, la previsió és passar progressivament de les 20.000 acreditacions que s’havien atorgat durant els darrers 10 anys, a les 20.000 acreditacions anuals. És a dir, multiplicar per 10 el nombre de persones que es podran beneficiar d’aquesta eina i aconseguir una certificació oficial de les seves competències professionals”.
Fins ara, l’Institut Català de Qualificacions Professionals conjuntament amb els centres de formació professional i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i anteriorment el SOC, havien gestionat aquest procés d’acreditació per mitjà de convocatòries periòdiques. Ara, l’Agència FPCAT oferirà un servei regular i estable d’acreditació de competències obert a la ciutadania els 365 dies de l’any.
L’acte ha comptat amb la presència del president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, Fabian Mohedano Morales, que impulsa aquest nou servei. L’Agència FPCAT és un nou organisme autònom, adscrit al Departament de la Presidència, que impulsa i coordina el conjunt d’iniciatives de formació i qualificació professionals al llarg de la vida. Aquest organisme ret comptes a la Comissió Rectora del Sistema FPCAT on estan representats els departaments competents en matèria de formació professional, les organitzacions sindicals i patronals més representatives de Catalunya a tots els efectes de concertació social.
El procediment d’acreditació
Per accedir a aquest procediment –sense cost econòmic per a la persona usuària- no és necessària cap preparació prèvia ni fer cap examen. El procés consta de tres fases, on la persona interessada només haurà de mostrar el que ha après amb la seva experiència professional o formació no reconeguda:
· Fase 1. Assessorament. S’acompanya a la persona usuària per ajudar a identificar les competències professionals que ha adquirit mitjançant l’experiència laboral o la formació no reconeguda oficialment i recopilar la documentació necessària.
· Fase 2. Demostració. Es comproven els coneixements adquirits a partir d’una entrevista, i si escau, mitjançant l’observació en el lloc de treball o una simulació pràctica.
· Fase 3. Certificació. Es lliura la certificació oficial que reconeix les competències professionals i es proposa a la persona usuària un itinerari formatiu per tal de completar la seva formació.
En una nota de premsa, el Govern subratllat que “aquests processos d’acreditació faciliten a les persones el seu desenvolupament professional millorant el currículum i incrementant les possibilitats de trobar feina”. Per a les empreses, “ofereixen la possibilitat de comptar amb professionals qualificats per desenvolupar una feina de qualitat atès que tenen certificades les seves competències per exercir una determinada professió”.
1 comentari
Informeu-vos bé del procediment.
“· Fase 2. Demostració. Es comproven els coneixements adquirits a partir d’una entrevista, i si escau, mitjançant l’observació en el lloc de treball o una simulació pràctica.”
Quan era pagant només amb una entrevista.
Si l’empresa havia plegat es podia fer servir la vida laboral.
Pel que fa les activitats, amb una declaració jurada també era vàlida.
Es com si la persona era autònoma.
En una horeta et ventilaves moltes unitats formatives, mòduls, etc…
Res a dir del nou sistema, però informeu-vos bé: no és pas cap il·legalitat, en cap moment he dit això, però per a mi la veritat no em convenç aquest sistema.
Crec si és com el sistema Assessorament Reconeixement, servei de pagament, que el que s’aconsegueix és que més població tingui el seu títol (se’ls aprova bona part del Currículum).
Altra cosa després és l’èxit si el mesurem com xifres d’inserció, que de ben segur no hi ha cap seguiment. Si no és així, disculpes d’avant mà.