Han passat sis anys des de l’aprovació de la Llei 10/2015, de Formació i Qualificació Professionals, més coneguda com la llei de l’FP, i finalment veu la llum una de les seves principals novetats: la creació d’un organisme autònom, amb personalitat jurídica pròpia, que s’ha de convertir en el centre de gravetat a partir del qual orbiti tot el sistema FP, encara ara excessivament compartimentat i desconnectat. Aquest organisme es diu Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (abreviat: Agència FPCAT) i avui ha començat a caminar formalment amb l’aprovació, per part del Govern, del decret que regula el seu funcionament.
“L’Agència FPCAT ha de ser l’instrument per consolidar la integració de tot el sistema de formació professional, la inicial, l’ocupacional, i la continua, ens ha de permetre abandonar definitivament els calaixos estancs, que és un objectiu en el qual ja fa temps que treballem els Departaments implicats, per potenciar una xarxa única de formació”, comenta Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies. Hi ha dos altres objectius prioritaris, afegeix, en els quals l’Agència ha de jugar un paper clau: “un sistema de formació professional integrada i un model català de l’FP Dual”.
A partir de la seva creació, l’Agència restarà adscrita al Departament de Presidència, i comptarà amb la participació de tres Departaments més: Educació; Treball, Afers Socials i Famílies; i Empresa i Coneixement. I comptarà també amb la participació dels agents socials, és a dir, dels sindicats CCOO i UGT, i de les patronals Foment del Treball i Pimec, entitats que ja han format part de la Comissió Rectora del Sistema FPCAT, constituïda a començaments de 2019 i que ha estat l’encarregada de pilotar la nau fins a la constitució de l’agència.
“Van dir que no ens en sortiríem, però l’aprovació del decret és una realitat i és la culminació de la implementació de l’arquitectura institucional i de governança que proposa la llei 10/2015. I esdevindrà el cor que ha de fer bategar amb força el Sistema FPCAT”, apunta Fabian Mohedano, president de la Comissió Rectora. “Han passat massa anys i el nostre model de formació no pot esperar més per actualitzar-se i ser coherent amb les demandes de la nova era”, assenyala Eva Maria Gajardo, secretària d’Igualtat i Formació de l’UGT. Per aquest sindicat, apunta Gajardo, “és imprescindible la integració real de la formació de les persones al llarg de la vida”.
Acreditar 20.000 persones cada any
Un dels treballs realitzats per la Comissió Rectora, a banda del disseny de la mateixa Agència, ha estat la definició d’una estratègia per al desenvolupament del sistema català d’FP fins el 2030, que l’Agència s’haurà d’encarregar d’implementar. Un dels primers encàrrecs, segons explica el Govern en nota de premsa, serà “desplegar el II Pla d’Avaluació i Acreditació de competències a partir del nou servei regular i estable, i que ha d’acreditar aproximadament 20.000 persones l’any”. És a dir, persones que exerceixen oficis sense cap titulació tindran l’oportunitat d’acreditar els seus coneixements d’una forma més àgil a l’actual. L’Agència assumeix les competències i funcions de l’Institut Català de Qualificacions Professionals.
El decret aprovat avui apunta els sis eixos de treball estratègic de l’Agència: 1) l’articulació de la xarxa del sistema de formació i qualificació professionals; 2) el desenvolupament de centres d’FP integrats, és a dir, que puguin ofertar cicles formatius dels dos subsistemes; 3) la coordinació dels múltiples actors que intervenen en informació, orientació i assessorament; 4) l’impuls a la prospecció i planificació per detectar les necessitats formatives; 5) models d’aprenentatge i pràctiques; i 6) avaluació i acreditació de competències professionals.
La participació dels agents socials
“Les dades de l’atur ens mostren, mes rere mes, com són les persones menys formades les que tenen ocupacions més precàries. La taxa d’abandonament escolar prematur i l’elevat nombre de persones que no poden acreditar una formació professional suposen un repte de país, tant per la seva dimensió social, com per la seva dimensió econòmica”, afirma Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO, per al qual “la integració dels subsistemes, el desplegament dels centres integrats, o l’oferta integrada de serveis com la prospecció, l’orientació o l’acreditació marquen un horitzó d’oportunitat que hem d’assolir des del compromís públic i la cultura del diàleg social”. I implica també “la necessitat d’un esforç suplementari a nivell pressupostari fins arribar com a mínim a la mitjana europea”.
El fet que es tracti d’un organisme governat amb la participació dels agents socials és un dels punts més innovadors d’aquesta agència, segons es subratlla des de la mateixa administració. Per Joan-Lluís Espinós, director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, “la constitució de l’Agència és un pas endavant per donar resposta a les necessitats de les persones i de les empreses, i la participació dels diferents agents, tant de l’administració com de l’àmbit privat, és una garantia per assolir aquests objectius”.
Des del món de l’empresa també es valora aquest salt endavant, en especial amb la vista posada en la sortida i recuperació post crisi del coronavirus. “Estem convençuts que l’FP jugarà un paper important en aquesta recuperació, i per això necessitem reforçar les polítiques de formació, orientant-les a les noves necessitats, i la posada en marxa de l’Agència ha de donar l’impuls que necessita el sistema català d’FP per respondre a les necessitats de qualificació, actuals i futures, tant de les persones com de les empreses”, argumenta Sílvia Miró, directora de polítiques d’Ocupació i Formació de Pimec.
A Foment del Treball coincideixen amb aquest punt de vista i tampoc s’obliden del vessant pressupostari. El president de la Comissió d’Educació i Formació d’aquesta organització empresarial, Manuel Rosillo, remarca que els estatuts aprovats avui “han suposat un exemplar esforç de generositat i concertació de les entitats que formen la Comissió Rectora i en especial de la seva Permanent” i que el nou organisme “ha de suposar un punt d’inflexió per a la nostra formació professional, tant per a les persones com per a les empreses. Una Agència dotada dels recursos humans i materials suficients, de la qual esperem compleixi i ofereixi una resposta eficient a les funcions que se li atorguen”.
No hi ha comentaris
Más cornadas da el hambre.
Yo ya entiendo que esto es un negocio, por más empaque con el que se vista la Fundació. NO he dicho cual.
Los sindicatos mayoritarios, dado que la FETE-UGT es residual en la enseñanza pública catalana y CC.OO. que siga jugando que va perdiendo votos y más votos y delegad@s, con la irrupción de la CSC- Intersindical increméntandose.
A los datos me remito, que son consultables, las elecciones sindicales de 2019.
Dicho esto no se entiende que se imponga el Model Dual, sin consenso alguno.
Bórralo, quien gestione la página, lo hagáis por vocación, por un complemento para el sueldo principal o sea vuestro sustento. Pero es lo que hay…ya veremos hasta cuando dura y dura… hasta que se agota como las pilas de la marca del conejito.
Cada vez más privatización, no engañan a nadie. Esto no va de indepedencia, de concierto económico, de mala financiación: Junts heredera de Convergència, Unió ya nada porque desapareció y ERC o incluso PSC, En Comú Podem, mucho socialdemocracia pero no apuestan clara y decididamente por lo público.
Luego que si PP es liberal, C’s liberalisimo y así y que Madrid blanco…antes de hablar de nadie mirar lo que hacéis aquí (no atisbo un minimo de esperanza que se mantenga ni mi intervención y en el caso que sí, nadie con cargo haría nada…aparte de hablar, politizar pero ningún hecho al respecto.
Bien a ver cuanto dura…cuan engañados tenéis los políticos y algunos medios dando masaje o redactando acorde a la voz de su accionista…