Amb més de 45 anys, sense feina i en un context econòmic de crisi generalitzada fruit de de la pandèmia de la CoViD-19, Mercè Juncosa va veure clar que s’havia de reinventar professionalment. Amant des de sempre de la jardineria i la floristeria, va començar a buscar formació relacionada amb aquests àmbits, fins que va conèixer el Certificat de Professionalitat d’Activitats de floristeria, de 440 hores de formació, que impartien al CIFO Santa Coloma. I el novembre de l’any passat va obrir el seu propi negoci: una floristeria, La Marquesa, al barri del Poblenou de Barcelona. “Passo d’aturada a emprenedora gràcies al certificat de professionalitat, a la meva energia, els meus diners, el suport de la parella i el de la meva formadora… El suport moral del CIFO, dient-me que podia tirar endavant, va ser essencial”, ressalta Juncosa. Al juny va rebre el premi FPCat en la categoria de ‘Bones pràctiques a la trajectòria individual de la persona usuària de centres de formació professional’.
“El projecte el tenia en ment des de feia anys. Sempre pensava ‘M’encantaria tenir una floristeria’, però entre la feina, els fills petits… no era factible. Vaig treballar durant anys portant la gestió, administració i esdeveniments en un despatx d’advocats, després vaig treballar en l’àmbit de les xarxes socials… Fins que vaig aturar-me, de manera mig voluntària. Vaig estar gairebé 3 anys sense treballar. I quan em vaig posar a buscar-ne… va arribar la pandèmia”, explica Juncosa.
Durant el confinament va dedicar-se en cos i ànima a la cura de les seves plantes i va començar un petit hort urbà a casa seva. Així va ser com va anar arrelant i florint la idea que sempre li havia rondat pel cap.
“Així va ser com vaig començar a buscar local… I vaig pensar que necessitava una professió, formar-me en l’àmbit de la floristeria. I em vaig acabar apuntant al CIFO, on a mida que anava fent el curs, anava veient si em quadrava o si no… Durant tot aquest procés, la professora em va animar molt, dient que estava molt preparada! I vaig trobar el local… i al cap d’un mes d’acabar el curs vaig obrir el negoci!”, ressalta.
Juncosa exposa que sense els coneixements adquirits al Certificat de Professionalitat li hagués estat impossible desenvolupar la seva feina amb professionalitat. “Abans no coneixia pràcticament cap flor, i passes a conèixer-ne més de 100! Al CIFO t’ho ensenyen tot: a identificar la flor, a tractar-la, cuidar-la, netejar-la… I a fer les composicions, a fer els rams… Però més enllà de la tècnica, hi ha un tema de passió. No només es tracta del que t’ensenya el professorat, sinó de com t’ho ensenya. La passió que hi posen quan et transmeten l’ofici és la clau”, defensa.
Doble ocupació
Així va ser com finalment va obrir la botiga La Marquesa. Un negoci que no només li dóna feina a ella, sinó que també ha acabat donant feina a una altra de les alumnes del CIFO: “Vaig obrir el 26 de novembre de 2021, de cara a la campanya de Nadal. I des de llavors el negoci ha anat tant bé que he pogut contractar una persona, una companya meva del certificat.”
La botiga s’ha especialitzat en venda de flor fresca, en flor tallada i en rams fets, ja siguin de 12, de 15 o de 20 flors, per exemple. “Obro amb el concepte de ‘flors & go’, de tenir els rams a punt per emportar-te’ls. El barri és molt cosmopolita, amb molta gent de fora, i ho entenen. Això li costa una mica més al client més d’aquí, amb qui hem de realitzar una tasca potser més pedagògica d’engrescar-lo a posar-se flors a casa, gaudir-les i entendre que quan s’acaben, s’acaben”, conclou.