Aquest any, una de les grans prioritats de la formació professional per l’ocupació és acompanyar les persones que actualment estan en situació d’ERTO i que, a Catalunya, són 175.000. Els sectors amb major incidència: indústria, comerç, hostaleria, turisme, cultura i esports. Per aquest motiu, les accions formatives, impulsades des del Servei Català per l’Ocupació s’han dissenyat per a donar resposta a aquests àmbits productius en crisi.
“El que hem de fer i estem fent és modificar la metodologia per a prioritzar les especialitats, per fer front a la crisi causada per la pandèmia”, explica el subdirector d’Ocupació Juvenil i Qualificació Professional del SOC, Miquel Carrión. “Hem reforçat molt la formació TIC perquè és l’únic dels grans sectors que està creant ocupació, també l’atenció a les persones i noves formacions per les quals hem apostat”.
Alejandro Lobaco, subdirector de Programes de Formació del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, explica que “és necessari qualificar les persones treballadores per facilitar la reconversió, i així poder donar una resposta ràpida a nous sectors emergents com la digitalització, la logística, les energies renovables, la gestió de residus o l’economia circular. Però també és necessari conservar i actualitzar el talent dels sectors refugi que estan resistint l’embat econòmic actualment, o dels que s’espera una ràpida recuperació mitjançant la seva transformació, com ara el sector sociosanitari, el comerç”.
Un altre repte que s’està afrontant aquest any és el pas de la formació presencial a la telemàtica. “Tenim molta formació adreçada a molts perfils i de diferents nivells de qualificació, així que la transformació digital és un altre dels objectius que tenim en marxa”.
Orientació i formació per a 10.000 persones en ERTO
Amb la mirada posada en les persones en situació ERTO i també les que estan desocupades, arran de la crisi actual, s’ha decidit impulsar un programa mixt d’orientació i formació. El programa posarà a disposició del les persones participants professionals que els ajudaran a plantejar un projecte de futur per elles mateixes, facilitant les eines necessàries per construir el seu projecte de vida professional.
Alejandro Lobaco destaca que “considerem l’orientació com a punt de partida obligatori, abans d’emprendre la formació. Així doncs, primer es farà el procés d’orientació de forma personalitzada i, si es considera adient, s’acreditarà les competències del treballador. Si no, s’iniciarà la formació”.
Amb l’acreditació de competències el que es fa és reconèixer l’expertesa de persones que, sense tenir un títol, poden dur a terme feines donada la seva experiència i coneixements. “Un exemple són els perfils TIC que no tenen títol, però poden dur a terme feines de tècnics. També els treballadors del sector del comerç que podem ajudar a orientar cap a l’e-comerç i el sector logístic”.
Al programa adreçat a persones en situació d’ERTO, també hi podran participar autònoms, persones treballadores ocupades i desocupades procedents, prioritàriament, dels sectors amb més afectació. Es preveu que 10.000 persones treballadores siguin destinatàries d’aquesta mesura i participin de les actuacions d’orientació i formació i unes 200 entitats en siguin beneficiàries per a l’impuls de noves iniciatives. L’objectiu és iniciar la formació abans del mes de maig.
Indústria 4.0, digitalització i competències
Amb l’objectiu de donar resposta a l’actual situació de crisi, generada per la covid19, el Servei Català d’Ocupació ha inclòs 150 noves accions formatives per a persones treballadores aquest any, a proposta de les entitats representatives dels sectors productius, i que són les novetats que s’executaran durant 2021. Lobaco destaca, d’aquestes noves propostes, “formacions relacionades amb la Indústria 4.0 i la digitalització, les competències per treballar en un entorn covid19 (des del teletreball a la transformació en la prestació de serveis per raons de seguretat), etc.”. Durant l’any 2021, està prevista la formació d’un mínim de 115.000 persones treballadores arreu de Catalunya.
En aquest sentit, el subdirector d’Ocupació Juvenil i Qualificació Professional del SOC, Miquel Carrión, explica que també s’està duent a terme un projecte pilot per a orientar 8.000 persones en atur al sector digital. “Tenim una base de dades de 500.000 persones i hem detectat que moltes d’elles tenen competències i els oferirem formació o intermediació amb el mercat de treball o sensibilització. Són demandants d’ocupació del SOC als quals enviem un SMS per a fer test i veure si estan interessats a fer formació digital”.
Programes de formació d’alt nivell de qualificació
També s’ha posat en marxa un programa pilot amb 8 universitats públiques i privades per a la realització d’especialitats formatives, en àmbit de la indústria 4.0, adreçat a persones que no tenen titulació universitària i als quals s’acredita. En concret, s’han creat 7 especialitats formatives en temàtiques de ciberseguretat, Big Data i de transformació digital de l’empresa per donar resposta a les demandes del sector TIC, especialitats que s’estan donant d’alta actualment. Miquel Carrión explica que “es tracta d’una formació d’alt nivell de qualificació, en ocupacions amb alta demanda, amb un doble objectiu: formar a persones amb competències digitals perquè promocionin dins el sector i conduir a persones amb competències i aptituds cap al sector digital”.
Estendre l’FP dual de forma massiva
El subdirector d’Ocupació Juvenil i Qualificació Professional del SOC assenyala que “l’FP dual també és un nucli de treball fonamental aquest any, ja que volem aconseguir la seva implantació de forma massiva. El que estem fent és identificar empreses, on veiem que hi ha una necessitat de professionalització gran i demanda de treballadors per arribar a acords. Busquem també casos exemplificadors d’èxit que poden ser replicables”.
No hi ha comentaris
Article molt engrescador, explicant tot amb bastant detall…llevat d’una coseta, no nímia, gens ni mica baladí.
Els cursos del SOC, Servei Català d’Ocupació, en la vessant formativa ocupacional, moltes de les accions segons el meu parer per si soles no fomenten sortir de l’atur…llevat el centre on s’imparteixen el personal fix més les expertes o els experts, que s’anomenen així.
Des de cursillistes en femení professionals, a gent negativa – envers el mercat laboral, les ofertes existents acord al seu perfil i profesigrama-. També les negatives.
Moltes d’aquestes polítiques actives es troben allunyades de la realitat, l’anomenat párquing d’aturats. Jo NO dic que tota l’oferta sigui invàlida, però fent un curs d’ics hores amb o sense pràctiques, no perquè sigui formació no reglada (no s’obté un títol oficial de la formació reglada) per si sol s’obté feina.
I no podem oblidar casos i cursos diversos, tema “cas Treball” o “cas Pallarols”. A tot l’Estat manant unes formacions i d’altres.
Per això considero i espero un tarannà que accepti la discrepància, un massatge al sector, vaja un “publireportatge”.