Enguany en fa 50, el 1972, va començar a funcionar l’Escola Agrària d’Alfarràs, com a centre de Capacitació Agrària. De llavors ençà, el sector agropecuari, alimentari i forestal de Catalunya s’ha enfortit amb la creació d’un total de 14 Escoles Agràries, per les quals hi han passat més de 24.000 alumnes en algun dels cicles d’FP que imparteixen, capacitant-los adequadament i donant-los les eines perquè “es fixin al territori”. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del qual depenen va organitzar al juny un acte commemoratiu a Alfarràs per celebrar-ho, anunciant que a final d’aquest curs 22/23 s’inaugurarà la quinzena Escola Agrària, a Cabrils (el Maresme), i que aquest setembre començarien dos nous Cicles Formatius de Grau Superior: de Vitivinicultura a Gandesa (Terra Alta) i de Paisatgisme i Medi Rural orientat al perfil professional d’Agroecologia i Acció Climàtica a Manresa (el Bages).
“El primer curs 1972 va ser dur, ja que omplir l’escola d’alumnes va ser difícil, varen ser moltes visites als ajuntaments de la comarca, a les cambres agràries, conferències o xerrades, articles als diaris de Lleida, amistats personals, escoles i instituts; en definitiva, molt de treball. Així aconseguí 29 alumnes que volien estudiar capatàs agrícola, d’un any de durada, per a joves de 16 anys o més i que estiguessin lligats a una empresa familiar agrària”, explica qui va ser el primer director del centre, l’enginyer agrònom Francesc Camino, al dossier commemoratiu del cinquentenari (PDF).
La situació ha evolucionat notablement. Actualment, cada any les catorze escoles compten amb uns 700 alumnes matriculats en cicles formatius, havent-hi entre un 25 i un 30% de noies. Imparteixen 13 cicles formatius de grau superior i 11 de grau mitjà. El cap de servei de Formació Agrària del departament, Joan Salvador Minguet, explica: “Treballem per territori i per sectors. Cada escola està especialitzada en un sector i forma i manera de ser. Per exemple, la de l’Empordà està centrada en el sector carni i alimentari; la de Vallfogona de Balaguer, en el ramader; la d’Alfarràs, en fruticultura… Si algú vol aprendre sobre granges, el millor que pot fer és anar a Vallfogona de Balaguer. Així no tenim cap sector descuidat.”
Per bé que també hi ha instituts d’FP que imparteixen formació agrària, Minguet ressalta que aquesta dualitat entre el Departament d’Educació i el d’Acció Climàtica no suposa cap problema: “Abans potser hi havia una certa competència, però des de fa molts anys ja no. Col·laborem, som aliats, tots amb l’objectiu que hi hagi més formació al sector.”
Nous cicles
La xarxa s’ha enfortit enguany amb dos nous cicles superiors. D’una banda, a Gandesa s’hi ha començat el de Vitivinicultura, responent a “una petició molt gran de la comarca” perquè s’ampliessin els estudis de grau mitjà que ja s’hi impartien, exposa Minguet. Així, el nou cicle ha arrencat amb 14 alumnes: “La majoria no provenen directament del grau mitjà, sinó que són gent que ja treballava en el sector i que vol formar-se encara més.”
La comarca compta amb unes 12.000 persones, un 25% de les quals es dedica a l’agricultura. L’escola va començar ofertant cicles formatius de vins i olis el 2000, quan hi havia 35 cellers; enguany n’hi ha 63. Per tant, també hi ha més demanda de personal format.
El cicle també donarà sortida al món de l’oli: “El Montsià i el Baix Ebre és on percentualment es produeix més oli de Catalunya, i el cicle permetrà millorar processos de qualitat.”
L’Escola de Agrària de Manresa també permetrà millorar processos en un altre àmbit, en aquest cas el de la producció ecològica. “Hi ha una necessitat molt gran, ja que la superfície que produeix ecològicament està augmentant moltíssim. Feia falta un grau superior que hi donés resposta, però ni el ministeri d’Agricultura ni el d’Educació no hi donaven resposta. Per tant, veient la necessitat, nosaltres vam decidir d’adaptar un cicle donant-li una orientació curricular específica cap a l’agroecologia i l’acció climàtica, amb la qual cosa l’alumnat obtindrà una titulació diferenciada.”
Aquest nou CFGS de Paisatgisme i Medi Rural amb perfil professional d’Agroecologia i Acció Climàtica ha començat amb 22 alumnes a l’aula, sobretot donant continuïtat als de grau mitjà de Producciío Agroecològica que veuen que necessiten una formació addicional.
1 comentari
Comentes que no hi ha cap problema entre ECA’s i INS d’FPAgrària, i és ben cert que hi ha molt bon rotllo entre professorat. Tanmateix a l’article (i en altres canals de difusió), s’anuncia on hi ha les ECA’s i no on hi ha els INS d’FPAgrària. Estaria bé que es difongui per igual, ja que sempre estem amb falta d’alumnat i desconeixement de l’existència dels centres on es realitza aquesta formació per part de la població. Crec que no ajuda ni al sector, ni a l’alumnat que busca on pot realitzar aquesta formació, no a l’esforç que es fa des dels INS d’Agrària.