Els treballadors de grans empreses tot sovint tenen accés a programes formatius, de reciclatge i d’adquisició de noves habilitats que els permeten continuar sent competitius en el seu dia a dia laboral. En canvi, el treballador d’una micro o petita empresa tot sovint es troba a la intempèrie. Per mirar de compensar aquesta desigualtat, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya va posar en marxa al desembre el programa Projecta’t, que ja ha atès més de 4.000 usuaris. “Per exemple, un tècnic de laboratori vol saber com formar-se en les novetats de seguretat farmacèutica, i aquest servei li proporciona els coneixements per com fer-ho”, explica la directora del Consorci, Ariadna Rectoret.
“La idea és dotar els treballadors de micro i petites empreses d’un recorregut de futur. El teixit empresarial català el conformen majoritàriament micro i petites empreses, i constatem que està ple de treballadors que se senten desemparats, perquè són empreses que no tenen un departament que treballi el talent i que els pugui proporcionar recursos”, exposa. “Ens trucava gent que ens deia que el mercat és molt líquid i que volien preparar-se a nivell competencial per als reptes dels propers anys, però que ni el propietari de l’empresa ni ell no sabien per on tirar”, exemplifica.
Projecta’t vol donar resposta a aquests neguits. “La iniciativa va sorgir arran de preguntar-nos com podíem ajudar a la gent a seguir avançant, a reciclar-se, a projectar la seva carrera professional”, exposa la directora del Consorci. I es fa de la mà de 44 entitats col·laboradores, que són les expertes en cada àmbit sectorial i les que són les que a la pràctica realitzen els assessoraments. S’hi compten des de la Unió de Pagesos en l’àmbit agroalimentari a la Fundació Paco Puerto i la Unió Patronal Metal·lúrgica en l’àmbit del metall, o bé la Fundació Intermedia en serveis a empreses, per exemple. “És un servei de suport i d’orientació sectorialitzat, en què hi ha experts que orienten segons el sector d’activitat de cada treballador”, detalla Rectoret. El Consorci finança una unitat d’orientació i una de prospecció a cadascuna d’aquestes entitats, que atenen tan presencialment a 100 punts d’arreu del país com de manera virtual.
El tècnic de laboratori de l’exemple inicial podria dirigir-se a un servei d’orientació laboral qualsevol per saber quin recorregut formatiu hauria de seguir, però difícilment aquesta orientació podria ser-li d’utilitat si no es troba amb algú amb coneixements específics del seu sector. El servei Projecta’t, en tant que aprofita l’expertesa de gremis i empreses especialitzades en cada sector, pot orientar-lo amb total precisió sobre com millorar la seva productivitat, quins canvis tecnològics hi haurà i com s’hi hauria de preparar, etc.
A la iniciativa també s’hi poden adreçar microempresaris, que per exemple tenen reptes com el relleu generacional, la necessitat d’innovació o la necessitat d’estar al cas de les tendències del mercat. De fet, Rectoret explica: “En moltes ocasions, els primers que han utilitzat el servei han estat microempresaris, perquè aquest petit empresari ni té el temps per actualitzar-se. I després de passar pel servei, després hi ha derivat treballadors seus.”
Pot haver-hi la percepció que quan un treballador es vol formar més en el seu àmbit de feina, que ho vulgui fer per canviar d’empresa. L’experiència d’aquests mesos del projecte ho desmenteix. “El treballador no vol perdre la feina, i es pregunta quines competències ha de tenir en els propers cinc anys per continuar sent competitiu.”
De cara a l’any vinent, el Consorci planteja estendre la xarxa a un total de 150 punts d’orientació, alhora que farà més èmfasi en la tasca de prospecció de necessitats sectorials, un àmbit que demanen tant els treballadors com els petits empresaris.
Jornada realitzada pels prospectors de les entitats col·laboradores per posar en comú recursos i metodologies. | Foto: Consorci per a la Formació Contínua
2 comentaris
Hola bona tarda, nomes un breu comentari, aquest projecte dirigit a microempreses, seria interessant que també pugues atendre a persones que tot i treballant a temps parcial, necessiten una orientació per a un reciclatge, o millora professional, sia amb unes practiques, o amb una dedicació parcial.
Necessitaria, si hem puguessiu orientar per saber on he de dirigir-me per a fer resolutiva aquesta demanda.
Atentament, Carme Graells.
Bon dia Carme,
Des de l’equip de comunicació del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya t’agraïm els teus comentaris. Respecte el teu dubte, et comentem que qualsevol persona treballadora pot participar-hi, també les persones que treballen a temps parcial o les persones fixes discontínues en període de no ocupació, amb contracte de pràctiques, etc.
Es pot buscar un punt d’orientació del sector productiu de la persona interessada en aquest enllaç:
https://conforcat.gencat.cat/ca/Treballadors/formacio-continua/Orientacio_professional_per_a_persones_treballadores_ocupades_en_actiu/
Considerarem els teus comentaris per aclarir la informació que donem a les persones que puguin tenir dubtes si poden utilitzar aquest servei. També recomanar-vos que el feu servir i que compartiu la informació amb el vostre entorn.
Salutacions cordials