“No viurem dels rèdits d’una titulació universitària o d’FP durant tota la vida, cal formació al llarg de la vida.” Així de taxativa es va mostrar la responsable del Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualiza, Mónica Moso, la setmana passada durant la presentació de l’informe 2022 (PDF) de l’Observatorio de la FP en España. Malgrat aquesta asseveració, el centre d’estudis de l’entitat bancària ha detectat que les empreses cada cop inverteixen menys en FP per a l’ocupació (FPO): la mitjana d’hores de formació per treballador ha baixat de les 15,8 del 2017 a les 13,4 del 2021.
La directora de CaixaBank Dualiza, Paula San Luis, va exclamar: “Les empreses hauran de treballar en l’ocupabilitat dels seus treballadors, cada cop més serà una necessitat.” Juan Gamboa, de l’Instituto Vasco de Competitividad, va reivindicar l’FP com “un itinerari formatiu que serà valid al llarg de tota la vida”. I des d’aquesta perspectiva va expressar: “Hi ha un descens d’inversió de les empreses en formació de treballadors. S’ha de revisar, des de la perspectiva de formació al llarg de la vida, per poder així desenvolupar competències per adequar-les a les transicions del mercat laboral.”
CaixaBank Dualiza constata que ara hi ha més treballadors que el 2017 que es beneficien de programes d’FPO bonificada: 4.017.000 llavors per 4.841.385 aquest 2021. Alhora, el percentatge respecte el total d’assalariats també ha pujat, del 31,7% al 36,7%. Però tots aquests treballadors reben menys hores de formació ara el 2017. “Aquesta dada és indicativa d’una menor intensitat formativa”, assevera l’informe.
Les pimes, excloses de l’FPO bonificada
L’estudi apunta que el 2017 hi havia un 21,2% d’empreses que oferien als seus treballadors formació bonificada. Aquest percentatge va baixar al 19,4% el 2021. Aquest descens sobretot es deu a les empreses de menys de 10 treballadors (16,9% el 2017, 14,6% el 2021), que es troben amb múltiples problemes per accedir a aquests programes (tràmits administratius, dificultat per integrar la formació a la jornada laboral, impossibilitat de prescindir dels treballadors, desconeixement dels recursos a l’abast…)
Tot i aquest descens d’empreses que ofereixen FPO bonificada, es dóna la paradoxa que hi ha més treballadors ara que el 2017 que en participen (4.017.000 el 2017; 4.841.385 ara). “Això podria posar de manifest que les empreses amb menor número de persones treballadores han quedat, parcialment, excloses del sistema”, exposa l’informe.
Baixa productivitat espanyola
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, es va lamentar a l’inici de la presentació de l’estudi de “la baixa productivitat de la nostra economia”, va ressaltar que cada cop seran necessaris “perfils més especialitzats” i es va mostrar confiat en l’FP i l’FP Dual com una via que “pot ajudar especialment a combatre el gap entre habilitats requerides i el coneixement”.
Tot amb tot, Mónica Moso va apuntar que “l’FP Dual no ha funcionat tant com voldríem” i va reclamar que els programes duals s’estenguin de manera generalitzada, ja que la mitjana espanyola se situa a l’entorn de tan sols el 30% de l’oferta. Alhora, també va sentenciar que “els Certificats de Professionalitat no han jugat el rol que s’esperava” a l’hora de professionalitzar tota una sèrie de treballadors sense títol formatiu.
D’altra banda, l’estudi també prediu que la falta de titulats d’FP deixarà sense cobrir més de 92.000 oportunitats d’ocupació durant els propers anys, i que el 25% de les més de 8 milions d’oportunitats laborals que es generaran fins el 2030 seran per a tècnics d’FP.