Trobar-se tot de joves mostrant el seu ofici enmig d’una festa popular no és una escena habitual. En canvi, el dissabte 18 de febrer, a Manresa, sis parelles d’estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mig de Construcció de l’Institut Castellet van participar al Concurs de Joves Paletes que organitzava el Gremi de Constructors de Manresa i Comarques en el marc de les Festes de la Llum per popularitzar l’ofici, amb una gran rebuda tant per part del públic com dels mateixos protagonistes i organitzadors.
El president del gremi, Josep Alias, explica: “Els operaris que tenim ja són grans, de 50 anys en amunt. Per aquest motiu, vam decidir organitzar aquesta activitat per demostrar a la gent jove que aquest ofici existeix, per motivar-los. Tota la festa tenia la intenció de transmetre l’ofici a la joventut.”
El gremi va tenir la idea basant-se en els concursos de paletes que s’havien fet va més de 10 anys. “Quan es feia el saló Constumat, cada quatre anys, sempre hi havia concursos de paletes. I hi havia gairebé 200 colles! Era espectacular. Ara tot això s’ha perdut, perquè no hi ha professionals”, exposa.
En base a aquells concursos en què hi participaven professionals experts, doncs, ara van decidir reenfocar la iniciativa centrant-se en la joventut. “Vam recuperar aquella idea, però en comptes de fer-ho amb gent gran, vam decidir fer-ho amb els joves, amb els aprenents de paleta que tenim. L’ofici està mal vist, socialment s’ha desprestigiat, i volíem transmetre una imatge totalment diferent”, exposa.
Els aprenents que van participar a l’activitat van acabar-ne molt satisfets, assevera. Cadascun d’ells va rebre com a premi una caixa d’eines amb el material necessari per continuar progressant en l’ofici. “I va ser molt estimulant per a d’altres joves, que van veure com uns joves com ells construïen una sèrie de columnes amb totxos i ciment amb les seves pròpies mans”, exposa. “La resposta va ser molt bona”, sosté.
El Gremi no té clar si l’activitat tindrà continuïtat al llarg dels propers anys. La va impulsar enguany perquè eren els administradors de les Festes de la Llum, coincidint amb el fet que commemoren els seus 700 anys d’història -“el nostre gremi és dels més antics de Catalunya!”, reivindica. Sigui com sigui, Alias sí que reflexiona van organitzar l’activitat per mostrar la seva realitat al conjunt de la ciutadania, i com a via per incentivar el sorgiment de noves vocacions. “Ens falten aprenents. Però és que tampoc no hi ha aprenents de fuster, de manyà, d’electricista… Cada cop costa més trobar especialistes”, es lamenta.
Mostrar el seu dia a dia en ambients no formatius ni professionalitzadors pot ser un primer pas per revertir la tendència.