Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, és especialment rellevant destacar iniciatives que treballen per trencar desigualtats i obrir nous camins. Un exemple destacat és l’STEM Women Congress (SWC), liderat per les seves fundadores Eva Díaz Claver i Cris Reche, que ha esdevingut un referent en la promoció del talent femení en els àmbits de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM, per les seves sigles en anglès).
Des de la seva fundació a Barcelona el 2019, el congrés ha experimentat un creixement notable, estenent la seva presència a ciutats de tres continents. Segons el seu calendari d’esdeveniments per al 2025, estan programats congressos a ciutats com Lisboa, Madrid, São Paulo, Medellín, Montreal, Milà, Toronto, Santiago de Xile i Barcelona, entre d’altres. Aquesta expansió reflecteix el compromís i la dedicació de l’equip de l’STEM Women Congress que han treballat per crear una comunitat activa dedicada a inspirar vocacions STEM i obrir oportunitats reals per a nenes, joves i professionals d’arreu.
Un pont entre l’educació i l’empresa
Un dels grans encerts del congrés és la seva capil·laritat, permetent unir el món institucional, empresarial i educatiu a través de la visualització de les iniciatives existents al territori que treballen perquè hi hagi més dones i nenes a les STEM. Existeix un gran teixit associatiu i de voluntariat al nostre territori que treballa moltíssim, moltes vegades sense ser visible. El SWC ha donat veu i visibilitat a aquestes iniciatives, les posa l’escenari, a les xarxes socials, als vídeos, i les connecta amb empreses i institucions per amplificar el seu impacte.
I és que les dades mostren que, malgrat les creixents oportunitats laborals en professions STEM, la presència femenina continua sent reduïda. En alguns cicles formatius relacionats amb la digitalització, la robòtica o l’electrònica, les noies no arriben al 10% de l’alumnat. Aquestes dades també es reprodueixen en els certificats professionals. Revertir aquesta situació és essencial per assolir una societat més equitativa i competitiva.
Dades, referents i xarxa: les claus del canvi
Per generar un impacte real, el SWC impulsa eines com l’STEM Women Annual Report (PDF), que monitoritza i analitza l’activitat de totes les iniciatives i programes STEM en el territori contribuint així visualitzar on estan el gaps d’activitat sigui per territori, edat o tipus d’activitat. Aquesta tasca, realitzada de la mà de l’STEM Women Association i les seves voluntàries, es realitza de manera altruista i és clau per dissenyar polítiques i estratègies efectives per combatre la bretxa de gènere en les STEM. A més del recull d’iniciatives STEM que es pot consultar al seu web, connecta projectes educatius i socials que treballen per despertar vocacions científiques i tecnològiques entre nenes i joves, facilitant la replicació de bones pràctiques i la creació d’una comunitat compromesa amb l’objectiu comú de garantir que el talent femení tingui un paper protagonista en els sectors que estan modelant el futur.
L’FP, motor d’oportunitats per a dones STEM
La Formació Professional té un paper fonamental en aquesta transformació. D’una banda, molts dels perfils STEM més demandats es formen a través de certificats professionals i cicles formatius de grau mitjà i superior en àmbits com la informàtica, la indústria 4.0, l’energia o la salut digital. De l’altra, la formació professional ofereix una oportunitat per a dones que volen reorientar la seva trajectòria professional cap a sectors de futur.
El SWC defensa la integració de la Formació Professional en les estratègies per reduir la bretxa STEM, fomentant projectes inspiradors als centres, tutories amb dones referents i pràctiques -ara dual- en empreses que aposten per la diversitat i la igualtat real.
Un model d’èxit amb ADN europeu
El creixement del STEM Women Congress demostra que Barcelona i Catalunya poden liderar el canvi a escala internacional. Des de la primera edició el 2019 fins avui, amb presència en diverses ciutats i una xarxa d’aliances cada cop més potent, el SWC no només organitza congressos, sinó que genera un impacte real que ja arriba a milers de nenes i joves en diferents parts del món.
En aquests dies a l’entorn del 8 de març és oportú reconèixer aquest cas d’èxit, que s’alinea plenament amb els propòsits de la Formació Professional: oferir itineraris de qualitat, connectar amb sectors estratègics i, sobretot, garantir la igualtat d’oportunitats per a tot el talent.