El sector de la indústria alimentària està en alça i és un dels principals motors econòmics del país, tal com estem veient durant la pandèmia. La recerca de talent i demanda professional a les indústries alimentàries, d’elaboració, de comercialització i de tractament d’aliments, reforça la necessitat de crear un institut d’àmbit vocacional que concentri formacions que fins ara s’imparteixen en altres centres.
Concentrar tota l’oferta formativa en un sol centre i en un context com Mercabarna, on ja es pot arribar en metro amb la L9, respondrà a les necessitats dels professionals en un sector en clara expansió, i segueix la línia de singularització d’altres centres segons sectors d’activitat, com l’Institut Bonanova en el hub sanitari del Parc Salut Mar, l’Institut Tecnològic de Barcelona i l’Institut de l’Esport de Barcelona.
Existeixen altres indicadors per veure la idoneïtat de la creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona, com són el fet que el Consell Català de la Formació Professional hagi prioritzat en la darrera edició de la fira FPCAT el sector de l’alimentació, en les branques agroalimentària i d’indústries alimentàries. Aquest sector és un dels quatre escollits pel Pla de reactivació econòmica i protecció social, que presenten oportunitats de negoci per enguany.
A més, Barcelona és enguany Capital de l’Alimentació Sostenible i com a tal acollirà i donarà suport a una sèrie d’esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l’entorn metropolità, on l’alimentació sostenible, justa i sana serà el principal element vertebrador; a més de desplegar polítiques i projectes alimentaris per situar la ciutat com a referent en aquest àmbit. Així doncs, la inauguració d’un institut amb vocació de formar talent en aquest camp pren tot el sentit i representa la resposta de l’administració educativa més eficaç.
Un centre públic d’FP integrat
En aquest sentit, l’Institut dels Aliments de Barcelona (IAB) neix com a futur centre públic de formació professional integrada, on coexistirà la formació reglada, l’ocupacional i la contínua. Oferirà formació de programes de formació inicial, graus mitjans i graus superior relacionats amb l’elaboració, venda i distribució de productes alimentaris.
L’Institut comptarà amb aproximadament 30 docents i el personal d’administració i servei. Es preveuen un total de 375 estudiants d’FP Inicial, a més dels 225 de FP per l’Ocupació que actualment ja té el Centre de Formació Ocupacional de Mercabarna. En aquest centre, amb més de 30 anys d’història, actualment s’hi realitzen formacions a mida, obertes, a demanda de les empreses i certificats de professionalitat. Quan l’institut funcioni com a centre integrat es preveu la unificació amb l’estructura de l’actual Centre de Formació Ocupacional.
L’oferta de l’IAB neix, a més, de la concentració de cicles que ara s’imparteixen en altres centres i serà de tres cicles formatius de grau mitjà (CFGM), un cicle formatiu de grau superior (CFGS) i dos Programes de Formació i Inserció (PFI) de la família d’Indústries Alimentàries de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona; un CFGS de Dietètica i Nutrició de la família de Sanitat, de l’Institut Guineueta i un CFGM de comercialització de productes alimentaris, de l’Institut Poblenou. A més, es crea un nou PFI de Comercialització de productes i Logística amb una gran projecció laboral a l’entorn de Mercabarna.
Aquesta concentració afavoreix la creació d’itineraris formatius i professionals altament especialitzats que poden contribuir a millorar molt les expectatives professionals i acadèmiques del nostre alumnat. L’alumnat podrà triar entre tres cicles formatius de grau mitjà, 2 cicles formatius de grau superior i 3 programes de formació i inserció:
- CFGM Comercialització de Productes Alimentaris
- CFGM Forneria, Pastisseria i Confiteria
- CFGM Elaboració de Productes Alimentaris (Cuina per a col·lectivitats)
- CFGS Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària
- CFGS Dietètica
- PFI Auxiliar en establiments del sector carni
- PFI Auxiliar de comercialització de productes i logística
Formació Dual i sinergies amb Mercabarna
La missió de l’Institut és oferir una formació integral de qualitat basada en la innovació i la sostenibilitat, aportant una preparació tècnica i humana al nostre alumnat per tal que esdevinguin professionals competents i socialment responsables. La visió és esdevenir un centre de referència dels estudis relacionats amb l’alimentació i que integri la formació reglada, ocupacional i contínua. Per això, el centre aposta per la formació dual.
La creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona en una ubicació com és Mercabarna ofereix l’oportunitat d’establir sinergies amb el sector econòmic present amb més de 600 empreses. Hi haurà la possibilitat de signar convenis per a la Formació en Centre de Treball i també de formació dual; a més de fomentar projectes de recerca i desenvolupament a través dels programes d’I+D de les empreses del recinte, finançats amb Fons Europeus que tenen com a eix, entre d’altres, el foment de la “Resiliència de les empreses”. També es volen crear relacions amb les universitats i crear coneixement en el camp de la qualitat alimentària, el reaprofitament d’aliments, la producció, manipulació i logística sostenible, etc.
Sostenibilitat i hàbits saludables
La sostenibilitat esdevé un dels eixos vertebradors del nostre projecte educatiu i de tots els processos que tenen lloc al centre. Des del moment que vam conèixer la creació de l’institut, l’equip professional de l’IAB vam ser conscients de l’oportunitat que un centre d’aquestes característiques representa per potenciar l’alimentació sostenible i saludable com a valor professional, social i humà. Hem fet una clara aposta per integrar aquesta dimensió de forma universal en tots els nivells i accions que desenvoluparem, des de la utilització de productes de proximitat als nostres obradors i cuines a l’adopció de polítiques transversals en l’organització –volem reduir l’ús del paper a “zero”– o l’establiment de projectes i programes de col·laboració estratègics amb entitats i empreses on la sostenibilitat del planeta sigui un valor central.
Estem convençuts que des de l’IAB donarem resposta a unes necessitats de qualificació especialitzada i de qualitat clarament creixents en sector de l’alimentació i que contribuirem, des de l’ecoeducació, a consolidar una societat ambientalment més responsable. Tot el nostre coneixement, el nostre compromís i la nostra il·lusió estan posats en aquesta fita.