La patronal Pimec (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) ha detectat que les empreses cada cop més reclamen als nous treballadors que incorporen que tinguin un títol d’FP. En un estudi realitzat el 2016 va constatar que les empreses podien arribar a incorporar un 40% de personal sense cap mena de titulació. Ara, per contra, aquests perfils només es requereixen en un 10-11%, mentre que la necessitat de titulats mitjans ha augmentat del 40% de llavors al 53% d’ara. Així ho va explicar aquest dimecres el president de la patronal de la petita i mitjana empresa, Antoni Cañete, en el marc del II Congrés de la Formació Professional de Catalunya.
“Ha crescut d’una forma molt important la tecnificació i la necessitat de formació en qualificació”, va ressaltar Cañete. Segons els estudis fets per la patronal, les empreses cada cop menys tenen la necessitat d’incorporar perfils sense titulació, ja que aquesta necessitat ha baixat dràsticament, del 40% al 10-11%. “S’ha produït un canvi de necessitats”, va asseverar.
Cañete va confrontar aquesta situació amb la realitat dels perfils laborals existents actualment. “Tenim un 30% de personal sense formació, un 23% que compten amb una titulació de nivell mig, i un 48,2% de formació alta”, va exposar. Des del 2016 fins ara, els titulats mitjans han augmentat lleugerament, del 20 al 23%. “S’ha fet camí, però hi ha un gap notable”, va ressaltar, exhortant les autoritats a corregir-ho. “L’oferta i la demanda han de tenir un ordre”, va sentenciar.
“El 2016 teníem un 20% de titulats mitjans, quan la necessitat ja era d’un 40%. Ara hem millorat una mica, tenim un 23% de titulats mitjans, però la necessitat de les empreses és del 53%. Tenim un gap encara més important del món de l’ocupació respecte la formació del personal. Necessitem més titulats mitjans”, va resumir.
Tant llavors com ara, l’entitat ha detectat que la necessitat d’incorporar titulats universitaris se situa a l’entorn del 37-40%.
Personal qualificat i salaris
En un sentit similar es va expressar el secretari general de Foment del Treball, David Tornos, que va asseverar: “Els empresaris ens diuen que en un moment de crisi com l’actual resulta que no troben personal qualificat, alhora que hi ha moltes persones a l’atur que el sistema no té capacitat d’atendre.” Es va sumar a la crítica del “desajust entre l’oferta i la demanda” formativa, lamentant-se que “hi ha formacions que compten amb molta demanda, però poca ocupabilitat.”
El secretari general d’UGT Catalunya, Camil Ros, li va respondre: “Si s’apugen els salaris, trobareu gent. No es pot pretendre tenir personal qualificat amb condicions de becaris. En molts sectors econòmics, el que tenim és un problema de salaris”.
Finalment, el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, va reclamar al Govern que augmentés els recursos al Departament d’Educació perquè tot plegat pugui corregir-se. “Catalunya està a la cua de les comunitats autònomes quant a inversió pública en educació i, per tant, en Formació Professional”, va emfasitzar.