La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, van signar aquest dimarts un acord de col·laboració per impulsar els ensenyaments d’FP relacionats amb l’àmbit ferroviari. “És una necessitat que serà creixent atès del traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, i que precisarà de professionals formats en els diferents sectors relacionats directament amb el transport ferroviari”, argumenten.
L’acord promourà l’FP Dual, la innovació i la transferència del coneixement en l’àmbit ferroviari. Suposarà donar impuls a la formació relacionada amb el manteniment d’infraestructura ferroviària per a formar professionals per a la reparació de vies i catenàries i tècnics en electrònica per als sistemes de senyalització i seguretat. El text preveu l’adequació del contingut curricular per a formar els perfils següents:
- Personal de conducció de vehicles ferroviaris.
- Personal de circulació.
- Personal d’infraestructures.
- Personal d’operacions dels trens.
- Personal responsable del control i manteniment de material rodant ferroviari.
- Altres ocupacions relacionades, com ara electromecànic/a ferroviària, operari ferroviari/ària en manteniment de trens, cap de flota, auxiliar de servei de bord, assistent/a de viatge, auxiliar de tren o tècnic/a en informació a l’usuari.
En total, el Govern preveu formar 1.000 professionals d’aquests àmbits a través del Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) de Manteniment de Material Rodant Ferroviari -que actualment només s’imparteix a l’institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú (el Garraf)- i del Certificat de Professionalitat (CP) de Manteniment de Sistemes Elèctrics i Electrònics de Material Rodant Ferroviari.
Les parts iniciaran els treballs per decidir quan i on s’impartirà la formació. El text signat estableix que el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica identificarà els perfils a formar, impulsarà convenis amb empreses perquè els alumnes hi puguin fer les pràctiques duals i col·laborarà en l’elaboració del material per als currículums formatius.
El Departament d’Educació, per la seva banda, cedirà els espais necessaris, orientarà i assessorarà l’alumnat dels estudis en aquest àmbit, reconeixerà la formació dins del Pla de formació i posarà en contacte els centres educatius i entitats del sector per facilitar la inserció laboral.
La consellera Niubó va assegurar que “aquest acord és una concreció més del compromís del Govern de reforçar i prestigiar encara més l’FP, en un àmbit estratègic pel nostre país. Un pas més cap a l’ampliació i la modernització de l’oferta pública de Formació Professional”. Paneque, al seu torn, va assenyalar: “Ens trobem en un moment de gran rellevància amb l’assumpció de noves competències, que farà incrementar la necessitat de personal qualificat en el sector ferroviari.”