El Departament d’Educació va decidir enguany de modificar el sistema d’accés als Cicles Formatius de Grau Mitjà per a l’alumnat de 4t. d’ESO de tal manera que “es garantís que tinguessin plaça d’FP en l’àmbit sol·licitat”. Ara, un cop superat el període de matriculació, es constata que que el 88,6% ha aconseguit la plaça desitjada en primera opció, i un 96,2% en alguna de les opcions successives. Una xifra 30 punts superior a l’any passat. Així ho ha ressaltat aquest dimarts el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha emfasitzat que la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) ja determinava que aquesta continuïtat entre 4t. d’ESO i l’FP havia de ser una realitat, “però que no havia passat mai fins ara. I aquest és un pas molt rellevant per als nostres joves de 16 anys, una aposta molt ferma per reduir l’abandonament prematur dels estudis”.
Si s’analitza el conjunt de sol·licituds rebudes per cursar algun Grau Mitjà, incloent-hi tant aquest alumnat provinent de 4t. d’ESO com l’alumnat provinent d’altres trajectòries formatives o professionals, el percentatge que ha rebut una assignació de plaça ha estat del 75,9%, amb dades de 22 de juliol, quan va acabar el termini de matriculació. L’any passat, en canvi, aquest percentatge va ser del 65%. “Ha entrat molta més gent als cicles sol·licitats que no pas l’any passat, fins a 10 punts més”, ha reivindicat també Cambray.
El 4% de l’alumnat d’ESO que ara per ara es troba sense plaça d’FP, assegura el conseller, n’acabarà tenint en algun dels àmbits professionals vinculat a les seves preferències. Tot i que pot ser que no s’hi acabin matriculant, perquè potser la plaça es trobarà lluny de la seva ciutat. “Aquest és un procés viu”, ha ressaltat el director general d’FP, Àngel L. Miguel. De la mateixa manera, si ara algú té assignada una plaça en una 2a. opció, però ara obté una plaça en 1a. opció, acaba deixant un forat que estava ocupant, i potser hi entra algú altre. “Tot aquest procés pot durar ben bé fins a final de setembre”, ha puntualitzat.
9.000 alumnes amb plaça però no matriculats
A banda d’aquests números, Educació també ha posat de relleu el percentatge del 23,4% d’alumnat de 4t. d’ESO que sí que va tenir assignada la plaça d’FP desitjada en primera opció però que finalment no s’hi ha matriculat. Un total de 6.181 persones. Un percentatge que arriba al 27,7% en el cas de l’alumnat de no-continuïtat. 9.136 no-matriculats totals.
Així, si durant el període de pre-inscripcions de l’abril hi va haver 48.678 sol·licituds per a alguna de les 45.152 places ofertades, finalment hi ha hagut 39.541 sol·licituds finals. D’aquesta manera, actualment hi ha 13.626 places vacants de CFGM, que des d’ara fins al 13 de setembre s’ompliran a partir de l’alumnat en llista d’espera. “Podem afirmar tranquil·lament que hi ha places d’FP per a tothom qui les vulgui estudiar”, ha asseverat Cambray. “Tenim més vacants que joves pendents d’assignació”, encara ha insistit.
La situació és similar als cicles de Grau Superior, en què hi va haver 6.181 alumnes que no s’han acabat matriculant tot i tenir plaça assignada. En aquest cas, pot ser que part d’aquest alumnat hagi entrat en una carrera universitària, i llavors han desistit de matricular-se a l’FP. En aquest cicle, hi acaba havent un total de 13.026 places vacants.
Reorganització de l’oferta
Cambray també ha ressaltat que, de cara als propers cursos, l’oferta de places d’FP s’haurà d’anar adaptant cada cop més al fet que “donin resposta a les necessitats del mercat laboral”. I ha avisat: “Aquí haurem de ser valents. Si cal, haurem de ser atrevits i canviar l’oferta de l’FP perquè si no, no beneficiarem l’alumne. Perquè si estudia una FP i després no es pot incorporar al mercat laboral, això vol dir que haurem d’actuar.”
En aquest sentit, tres dels cinc cicles de Grau Superior més demandats són de les famílies de Serveis Socioculturals i a la Comunitat i de Comerç i Màrqueting (Educació infantil, Integració social i Màrqueting i publicitat), justament dues famílies que l’últim informe de CaixaBank Dualiza assenyala que tenen menor inserció laboral.