El president de la Generalitat, Salvador Illa, i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, van presentar dijous l’oferta de places i grups de formació professional per al proper curs 2025/26, detallant que s’ofertaran 3.097 noves places de Cicle Formatiu de Grau Mitjà CFGM) i 1.050 noves places de superior “per tal de donar resposta a l’interès creixent de les persones per cursar aquests ensenyaments”. A més, també s’ha decidit d’avançar tot el calendari de matriculacions al juliol per evitar que alumnat amb plaça assignada acabi renunciant a matricular-s’hi, impedint així que d’altres persones puguin accedir a places que acaben quedant buides. Aquest va ser el cas, a principis d’aquest curs, en què es van trobar 15.000 persones.
Aquestes més de 7.500 places suposaran també incrementar un total de 305 grups i un creixement de 490 dotacions docents als centres públics, 86 noves places de personal d’orientació educativa, i 20 noves dotacions d’auxiliars administratius.
Illa i Niubó també van anunciar que s’ampliaran en 1.122 les places dels Programes de Formació i Inserció (FPI) i es crearan 980 places de grau bàsic, entre d’altres ensenyaments professionals, arribant a ampliar el conjunt de l’FP en més de 7.500 places:

Illa va precisar que la nova oferta de places “no ho soluciona tot, però és un pas endavant molt important. L’FP és un espai central de formació i molt necessari perquè el país funcioni”. Niubó, al seu torn, va exposar que l’augment respon “a la demanda de l’alumnat, les necessitats formatives del territori i del teixit productiu”, alhora que és un pas en la direcció de “recuperar joves que en algun moment s’han desvinculat del sistema educatiu per combatre l’abandonament escolar prematur i orientar-los en una carrera professionalitzadora”.
El Departament ressalta que la demanda d’FP presencial ha crescut en un 34% del 2019 ençà als centres públics: 36% als CFGM i un 32% als CFGS.
Del conjunt de famílies professionals existents a l’FP, les que més creixeran el curs vinent seran:
- Sanitat: 1.193 places
- Administració i gestió: 637 places
- Activitats físiques i esportives: 543 places
- Comerç i Màrqueting: 509 places
- Informàtica i comunicacions: 507 places
- Hoteleria i turisme: 453 places
- Transport i manteniment de vehicles: 379 places
- Serveis socioculturals a la comunitat: 277 places
- Electricitat i electrònica: 264 places
Nou sistema d’assignació de plaça
El Departament també va presentar el procediment de preinscripció i matrícula de l’FP per al proper curs: la principal novetat serà que tots els tràmits de preinscripció i matrícula -repartits en tres tandes d’assignacions- finalitzaran el 31 de juliol, “per garantir que el màxim nombre d’alumnat accedeixi a una plaça de la seva preferència i evitar que l’alumnat a qui s’ha assignat una plaça no s’hi acabi matriculant”. També s’implementa un sistema de confirmació de l’assignació i matrícula en línia “per aportar més flexibilitat i tranquil·litat als futurs alumnes i les seves famílies”.
El calendari, de forma resumida, i vàlid tant per a cicles de grau mitjà com superior, serà el següent:
- 22 de maig: publicació de l’oferta inicial de places
- Del 23 al 30 de maig: presentació de sol·licituds
- 10 de juliol: publicació de l’oferta definitiva i del llistat de la primera tanda d’assignacions
- De l’11 al 14 de juliol: confirmació en línia de l’assignació i matrícula de la primera tanda
- 18 de juliol: publicació del llistat de la segona tanda d’assignacions
- Del 21 al 22 de juliol: confirmació en línia de l’assignació i matrícula de la segona tanda
- 29 de juliol: publicació del llistat de la tercera tanda d’assignacions
- Del 30 al 31 de juliol: confirmació en línia de l’assignació i matrícula de la tercera tanda
En aquest nou sistema de tandes, serà obligatori que l’alumnat confirmi l’assignació i la matrícula, o bé que hi renunciï voluntàriament a la plaça. Si opta per la primera opció, es generarà un resguard de matrícula condicionada, i amb aquest resguard adquirirà el compromís de completar el tràmit amb el centre.
En la primera tanda (10 de juliol) només es permetrà matricular les assignacions en la primera preferència.
En la segona tanda (18 juliol) es podran matricular les assignacions en qualsevol preferència. Aquesta tanda, a més, permetrà a l’alumnat millorar l’assignació. En aquests casos, la persona interessada confirmarà igualment la plaça assignada, però declara que opta a millorar l’assignació en la tercera tanda, comprometent-se a acceptar la plaça que se li ofereixi. En tot cas, se li garanteix l’assignació de la segona tanda.
La tercera tanda (29 de juliol) funcionarà com la segona: es podran matricular les assignacions en qualsevol preferència. En el cas dels aspirants que venien de la segona tanda i volien millorar la seva assignació, se’ls generarà automàticament el resguard de matrícula condicionada, sense necessitat de confirmar la plaça, perquè ja s’havien compromès a acceptar la que se’ls assignés. En canvi, l’alumnat que obtingui una assignació per primer cop a aquesta tercera tanda sí que haurà d’acceptar-la o renunciar-hi.
Aquest nou procediment “està enfocat a promoure l’alliberament de places que es produeix quan alumnat que es preinscriu acaba no matriculant-se a l’ensenyament que li és assignat, cosa que, l’estiu passat, van fer més de 15.000 persones”. Aquest fenomen, explica el Departament, “si es produeix de manera ordenada i com abans millor, afavoreix que aquestes places alliberades puguin posar-se a disposició d’alumnat interessat en cursar FP però no ha tingut plaça assignada”.