L’any 2019, el 56,01% dels graduats en ensenyaments professionals del curs 2018-19 ja treballava al cap de nou mesos d’haver obtingut el títol, ja fos de manera exclusiva (38,18%), ja fos compaginant-ho amb més estudis (17,83%). Aquest percentatge ha disminuït bruscament entre els graduats del curs 2019-20 fins al 45,32%, segons que es desprèn de l’estudi Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2021 (PDF), presentat aquest dimarts, un treball que analitza la situació laboral i formativa dels graduats en ensenyaments professionals al cap de nou mesos d’haver acabat el curs.
Transcorreguts aquest període des del final dels estudis, gairebé la meitat dels graduats (45,32%) declara que té feina, en una enquesta realitzada al març-abril d’enguany als graduats del curs passat. Però aquesta dada és 8,2 punts inferior que l’any passat (53,52%, entre la promoció 2019-20, enquestada el març-abril de l’any passat, en ple esclat de la pandèmia), i 10,69 punts menys que abans de la crisi de la Covid-19 (56,01%). La taxa d’inserció laboral (suma dels que exclusivament treballen i dels que estudien i treballen alhora) és inferior enguany a la de l’any passat en qualsevol dels trams d’edat considerats.
Abans de la crisi econòmica del 2008, l’ordre de les quatre situacions bàsiques considerades a l’enquesta era, de menor a major importància: trobar-se treballant, continuar estudiant, compaginant estudis i feina, i per últim trobar-se buscant feina. El sacseig econòmic que va comportar aquella crisi va alterar completament aquell ordre, de manera que el 2012 la correlació ja havia canviat per complet: en primer lloc se situava l’opció de continuar estudiant, seguida de treballar, buscar feina, i finalment compaginar estudis i feina. El 2017 es va retornar a l’ordre anterior a la crisi, situació que es va tornar a trencar l’any passat i aquest, quan trobar-se en situació de “continuar estudiant” ha tornat a situar-se en primera opció.
Així mateix, el grau de percepció de la utilitat del cicle per obtenir feina també baixa. L’any passat, un 81,03% dels graduats declarava que el títol li era útil, percepció que enguany ha baixat fins al 78,13%. La percepció de la utilitat dels cicles per trobar feina és superior entre les dones graduades de grau mitjà i els homes graduats de grau superior. En els CFGS, els homes expressen amb més freqüència (80,31 %) que les dones (75,02 %) la utilitat del cicle cursat per trobar feina, tot i que en els dos casos la percepció d’utilitat ha disminuït respecte de l’any anterior (5,01 % i 4,51 %, respectivament).
Malgrat aquesta percepció, si bé la taxa d’atur juvenil és del 33,40%, els graduats que declaren trobar-se en situació de buscar feina és de tan sols el 13,86%, 19,54 punts per sota de la mitjana. Així, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha asseverat: “Els ensenyaments professionals són una font de progrés. A major formació, més incorporacions al mercat laboral.” El 2019, el percentatge dels qui declaraven estar buscant feina, sense estudiar, era del 8,54%, 5,32 punts menys que ara.
Més formació
En canvi, si el 2019 el 35,45% dels graduats optava per continuar-se formant de manera exclusiva, ara aquesta proporció ha augmentat fins al 40,82%. Més concretament, la gran majoria dels graduats en cicles de grau mitjà (el 67,21%) han optat per seguir estudiant. I ho han fet optat molt majoritàriament per seguir estudiant un cicle superior (83,29%). Els graduats en grau superior, al seu torn, majoritàriament van al mercat laboral (56,40%), mentre que els qui opten per la continuïtat formativa són el 45,41%. D’aquests, el 63,59% fan el pas cap a la Universitat.
L’enquesta pren com a mostra 35.540 graduats d’ensenyaments professionals durant el curs 2019-20, en un treball elaborat conjuntament pel Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya.
3 comentaris
De forma educada: L’estudi es contínua fent a base de trucades telèfoniques? Aquesta és la única evidència?
Cuando tenía dinero me llamaban Don Tomás, ahora que no lo tengo Tomás na’ más.
Abans m’ho creia tot ara poso en dubte tot.
Censura és no publicar-ho ràpidament, estiguem o no en Nadal, estigueu gaudint de les Festes o no.
Perquè no tot l’any esteu de “Feria”, no?
Si los ojos son el espejo del alma, tu alma es bien negra.
Negra de la censura que haces de forma gratuita, porque venceréis pero no convenceréis.
Más que informaciones, parecen publireportajes.
Ahora borrálo, pero el otro día vi que una persona os dijo algo relativo a una encuesta y como te ha sabido a cuerno quemado, que no quiero decir que lleves cuernos o los hayas llevado, lo aclaro por si las flyes, pueso eso.
Hoy 28 de diciembre escribo. A ver si no estás muy atareado contestas, soliviantado o no.
O no hay peor aprecio que no hacer desprecio, porque a fin de cuentas tienes el currele asegurado con su parne asociado que rima con asegurado y sin quererlo me ha salido un pareado.
Hola, no contestem perquè sincerament no entenem la pregunta ni el comentari. Sí que admetem que hem aprovat tard el seu comentari. Als blogs els comentaris els hem d’aprovar expressament, i per això poden passar dies fins que ens adonem que n’hi ha. Al diari els comentaris es publiquen automàticament (a no ser que hi hagi molts enllaços, aleshores el sistema ens demana una aprovació manual). Salutacions.