El món està evolucionant cada vegada més ràpidament. El patrons de consum, les noves tendències i la innovació en productes i serveis impacten transversalment en els diferents sectors econòmics, també en l’agroalimentari. Paral·lelament, els sistemes alimentaris s’estan reconeixent com a àmbits d’importància creixent per a la configuració de ciutats sostenibles, equilibrades i socialment cohesionades. En aquest context, les polítiques alimentàries esdevenen un element clau per garantir l’accés a una alimentació saludable i equitativa per als diferents col·lectius, l’equilibri territorial i ambiental i la competitivitat del sector.
El sector agroalimentari està virant cap a models més respectuosos amb el medi ambient. Tenint present aquest context, l’estudi realitzat per la Fundació BCN Formació Professional amb la col·laboració de l’AMB assenyala el paper rellevant de l’FP per dotar el sistema agroalimentari de professionals capaços d’incorporar innovacions tecnològiques, mètodes agrícoles i estratègies comercials que millorin la viabilitat de les explotacions i, al seu torn, enforteixin el sistema alimentari de la Regió Metropolitana de Barcelona (àmbit territorial de més de 5 milions de persones, on l’activitat agrícola posseeix valor estratègic pel retrocés de la superfície destinada a l’activitat primària). Així, mentre la població metropolitana ha crescut un 18% des de 2001, la superfície destinada a conreus ha passat de representar el 16% al 15% de la superfície ocupada.
Apostar pel sector agroalimentari és garantir una alimentació de qualitat a la ciutadania. Doncs, com s’ha vist recentment arran la crisis generada per la Covid-19, les desigualtats en l’accessibilitat a l’alimentació s’han incrementat, donant-se la paradoxa següent: cues en els bancs d’aliments mentre al mateix temps els aliments es podreixen sense recollir o es produeix un malbaratament a les llars. En paral·lel, l’esclat de la guerra a Ucraïna torna a impactar en el sistema alimentari global a través de l’increment del preu dels aliments bàsics. És per això que cal reforçar la consideració dels espais productius com a elements estratègics de la regió metropolitana i del conjunt de Catalunya, que han de permetre millorar la resiliència davant de les dinàmiques i shocks del mercat alimentari global.
Per aquest motiu, és necessari impulsar la formació i el sector agroalimentari amb l’objectiu de millorar l’eficiència en termes de sostenibilitat i garantia alimentària, millorant la competitivitat i reforçant-la davant de tercers. Pel que fa al perfil del productor, gairebé el 65% té més de 55 anys a la regió metropolitana de Barcelona. Com que actualment falta relleu, el resultat és l’abandonament progressiu dels camps, que ha estat atenuat per un cert retorn a la pagesia arran de la crisi de 2008, però que no ha aconseguit capgirar la tendència. La resposta, doncs, passa per incentivar la professió agroalimentària entre els joves i generar una nova fornada de professionals amb formació adient per garantir l’èxit i la viabilitat d’aquestes explotacions.
Cal incentivar la professió agroalimentària entre els joves i generar una nova fornada de professionals amb formació adient per garantir l’èxit i la viabilitat de les explotacions, contribuint al relleu generacional
L’estratègia passa per incentivar la professió agroalimentària entre els joves i generar una nova fornada de professionals amb formació adient per garantir l’èxit i la viabilitat de les explotacions, contribuint al relleu generacional. Així mateix, cal promocionar accions per a la implantació digital i l’avantguarda tecnològica a les actuals explotacions per aconseguir nivells òptims de competitivitat amb criteris de sostenibilitat mediambiental.
Per una altra banda, des de l’AMB s’estan impulsant d’altres accions de reforç del sistema alimentari metropolità en el marc del Pla d’Acció per a l’Alimentació Sostenible 2020-2023. Com a mesures destacables, estem desenvolupant una línia d’ajuts adreçades a municipis en l’àmbit de l’alimentació sostenible; accions per al foment de canals curts d’alimentació (a través del suport al Centre d’Intercanvi Alimentari de Proximitat, per exemple), i estem desenvolupant l’Observatori Metropolità de l’Alimentació per tal de dotar d’informació territorialitzada als municipis i al conjunt d’agents que intervenen en la cadena agroalimentària.
L’AMB també dóna suport a polítiques innovadores per fomentar l’emprenedoria en el sector agrícola, com ara la desenvolupada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts amb la creació de l’Espai Test Sant Vicenç. Un espai agrícola on nous emprenedors poden iniciar la seva activitat agrícola amb el suport de mentors que els ajuden a iniciar l’activitat i a comercialitzar els productes durant el període d’incubació. Amb aquesta acció, l’emprenedor rep formació i assistència en tot el relatiu a la gestió empresarial de l’explotació i a l’activitat de comercialització dels seus productes.
Les noves dinàmiques mundials, com veiem, han fet palesa la rellevància dels aliments per garantir un desenvolupament equilibrat dels territoris i els seus ciutadans. Per això mateix, estem convençuts de la importància de treballar les polítiques alimentàries com a matèria indispensable en una estratègia de desenvolupament sostenible.