L’alumnat de cicles formatius de l’àmbit industrial són els que accedeixen al mercat laboral de manera més fluïda i amb millors salaris, d’entre 1.600 i 2.000 euros mensuals de mitjana. Així es desprèn de l’estudi de CaixaBank Dualiza FP e inserción laboral, un camino con diferentes destinos, que constata que un 87,3% dels alumnes que han estudiat un grau mitjà la família d’Instal·lació i Manteniment estan inserits laboralment, un 83,3% en el cas de Transport i Manteniment de Vehicles i d’un 83,7% en el cas de Fabricació Mecànica. En els casos de grau superior, la fotografia es repeteix, presentant índexs d’inserció superiors.
També són els titulats en aquests estudis industrials els que compten amb salaris més elevats: un 69,5% dels que han estudiat cicles mitjans de Fabricació Mecànica cobren sous d’entre 1.600 i 2.000 euros mensuals prorratejats, i un 66,4% dels que han optat per alguna de les branques d’Instal·lació i Manteniment. A l’altre cantó de la balança, el 78,3% dels formats en graus d’Imatge personal, el 65% de Comerç i màrqueting, el 57% d’Imatge i so, i el 51,8% d’Arts Gràfiques i Serveis Socioculturals i a la Comunitat cobren sous d’entre 700 i 1.000€.
“Mentre que el 70% dels formats en Fabricació Mecànica estan en nivells salarials alts, només el 8% dels formats en Imatge personal es troben en aquest estadi”, ressalta l’estudi. Pel que fa als graus superiors, el 77% dels formats en Instal·lació i Manteniment se situen en els quintils quart i cinquè, mentre que aquí només s’hi troben el 19% dels formats en Administració i Gestió.
L’estudi constata que els professionals formats en graus mitjans de les família d’Activitat Físiques i Esportives i Comerç i Màrqueting s’insereixen només en un 63%; en Comerç i Màrqueting, i Serveis Socioculturals i a la Comunitat en un 68,4%. “Es pot afirmar que les diferències per família són considerables, ja que el diferencial entre la que propicia millor accés, Instal·lació i Manteniment, i la pitjor, Activitats Físiques i Esportives, és de 24,3 punts percentuals”, recalca l’estudi.
Implicacions polítiques
Tenint en compte que la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat va acumular el 16% de les matriculacions durant el curs 2019-20, i Activitats Físiques i Esportives el 7%, l’estudi formula la pregunta: “Fins a quin punt s’han d’impulsar cicles de famílies que van a generar trajectòries professionals de baixa qualitat?”
De fet, s’apunta que la diferència entre els diversos graus és tan elevada que algú que estudiï un cicle mitjà de famílies industrials té més i millor futur professional que no pas qui estudiï un grau superior d’Imatge personal, de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, d’Activitats Físiques i Esportives, o bé d’Imatge i So.