Els graus mitjà i superior de Formació Professional Inicial van viure enguany un augment “excepcional” de les preinscripcions, del 20,3% en els casos de grau mitjà i del 14,3% en el grau superior. Per donar-hi resposta, el Departament d’Educació ha anunciat aquest dijous que obrirà 4.215 places noves de grau mitjà arreu de Catalunya, mitjançant la creació de 60 nous grups públics i incrementant la capacitat dels 433 grups públics i concertats on hi ha hagut més demanda. Sobre la possibilitat que el teixit empresarial tingui dificultats per assumir aquest augment de titulats, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray s’ha limitat a exposar: “Hem de trobar l’equilibri entre les expectatives dels joves i les necessitats del teixit empresarial.”
A Catalunya s’hi imparteixen 24 famílies d’FP de grau mitjà, distribuïdes en 68 cicles formatius i un total de 1.049 grups públics i concertats. Fins ara, el creixement de la demanda d’FP s’havia situat entre un 1,5% i un 2%, per bé que enguany la situació va canviar radicalment. Gonzàlez-Cambray ha explicat que moltes sol·licituds s’han concentrat en 35 cicles, i que serà en aquests en els què s’ampliarà l’oferta.
Concretament, els 60 grups públics que es crearan ex novo seran:
- Cures d’auxiliar d’infermeria (CAI): 12
- Sistemes microinformàtics i xarxes: 10
- Gestió Administrativa: 6
- Electromecànica de Vehicles Automòbils: 5
- Atenció a Persones en Situació de Dependència: 5
- Activitats comercials: 4
- Emergències Sanitàries: 4
- Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure: 3
- Farmàcia i Parafarmàcia: 3
- Auxiliar en Imatge Personal: Perruqueria i Estètica: 3
- Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques: 1
- Forneria, Pastisseria i Confiteria: 1
- Estètica i Bellesa: 1
- Vídeo Discjòquei i So: 1
- Guia, Informació i Assistència Turístiques : 1
“De forma excepcional, després del procés de preinscripcions, augmentem en més d’un 15% les places d’FP de grau mitjà”, ha reivindicat el conseller. Segons que ha explicat, “són cicles que han de donar resposta a l’ocupabilitat i a la integració en el món laboral”.
Tots aquests nous grups es crearan en instituts que tenen prou capacitat com per assumir la nova oferta. Per serveis territorials, a Barcelona ciutat se’n crearan 11; al Baix Llobregat, 5 (El Prat, 2; Cornellà, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans, 1); al Maresme-Vallès Oriental, 5 (Granollers, El Masnou, Mollet, Cardedeu i Pineda, 1 grup a cadascun); al Vallès Occidental, 7 (Terrassa, 3; Sabadell, 2; Montcada i Rubí, 1); a Barcelona comarques, 7 (Santa Coloma de Gramenet i Badalona, 2; Vilanova i la Geltrú i Sitges, 1; l’Hospitalet de Llobregat i Vilafranca del Penedès, 0’5); a la Catalunya Central, 13 (Manresa, 5; Igualada i Vic, 3; Sant Vicenç de Castellet i Piera, 1); a Tarragona, 6 (Tarragona, 5; El Vendrell, 1); a Girona, 4 (Palamós, Girona, Vidreres i Palafrugell, 1), i a les Terres de l’Ebre, 2, a Tortosa.
Quant a la resposta que Educació donarà a l’augment de la demanda que també van registrar els graus superiors, Gonzàlez-Cambray ha exposat que encara s’està a l’espera que finalitzi tot el termini d’inscripcions, ja que hi ha qui es prematricula tant a FP com a la Universitat, i no acaba formalitzant la matrícula en un ensenyament superior o altre fins al setembre.