Un total de 7.983 alumnes que van cursar 4t d’ESO fins al mes de juny d’enguany, ara han sortit del radar públic d’educació, atès que el seu identificador com a alumne (IDALU) no consta al Registre d’alumnes de Catalunya (RALC). Estrictament parlant, no es pot deduir que tots hagin abandonat els estudis, ja que el registre no comptabilitza si s’han matriculat en algun Servei de Noves Oportunitats o bé a l’Institut Obert de Catalunya (IOC), per exemple. Però, en bona mesura, és l’opció més probable. Paral·lelament, hi ha més de 12.000 places vacants d’FP.
La gran majoria d’alumnat que va finalitzar l’ESO el curs passat ara es troba cursant batxillerat, un total de 50.450 alumnes, un 56,9% del total. L’opció de cursar un Grau Mitjà d’FP va ser escollida per 21.198 alumnes (23,9%), mentre que 5.636 han hagut de repetir (6,4%. Els PFI han estat una opció per a 2.524 alumnes, mentre que 458 se n’han anat a ensenyaments artístics (art dramàtic, música, etc.), i 489 a d’altres tipus d’ensenyaments.
En números generals, el 91% de l’alumnat d’ESO continua dins del sistema supervisat pel Departament d’Educació i FP de la Generalitat, sigui en centres públics, privats o privats finançats amb diners públics. Des del departament s’assegura que “cal millorar la continuïtat educativa en acabar l’etapa obligatòria per fidelitzar l’alumnat al sistema educatiu i garantir l’accés a etapes postobligatòries”.
Del total d’alumnat de CFGM que tenia plaça assignada però que no s’acaba matriculant, un 56% acaba cursant uns altres estudis, majoritàriament batxillerat o bé un altre cicle de GM. La resta, un 44%, no apareix al RALC, és a dir, són les persones que no són al sistema del Departament.
El RALC no registra l’alumnat dels Serveis Noves Oportunitats, ni de l’IOC, ni dels certificats de professionalitat, ni els cursos d’FP on-line d’acadèmies privades.
Gairebé 13.000 vacants
En paral·lel a aquestes dades que la conselleria va donar a conèixer aquest dilluns, també va informar que hi ha fins a 12.409 places vacants de Grau Mig encara disponibles. El Sector FPCAT que presenta més vacants -gairebé 3.000- és el de la Indústria del metall i la mobilitat, que inclou els cicles de Transport i manteniment de vehicles, Fabricació mecànica, Electricitat i electrònica, i Instal·lació i manteniment. El sector Agroalimentari, en canvi, és el que presenta un percentatge menor d’ocupació, un 57%, havent-hi fins a 1.634 places vacants als graus d’Agrària, Maritimopesquera i Indústries alimentàries.
Canvis en la preinscripció 25/26
Per intentar anar corregint les disfuncions que es produeixen en el procés de matrícula d’FP, la consellera Esther Niubó va anunciar dilluns que s’elaborarà un paquet de mesures per millorar-ne la gestió i la planificació: “Hem plantejat una sèrie de mesures, La primera i més rellevant és simplificar el procés d’admissió en 3 tandes i tenir tot l’alumnat matriculat a dia 31 de juliol. Aquest és, sense dubte, un dels nostres primers objectius.”
També va anunciar que s’introduiran millores en l’orientació de l’alumnat, es durà a terme un seguiment de l’alumnat vulnerable amb una prospecció telefònica i es potenciarà l’encaix entre les necessitats de l’alumnat i les del sector productiu i s’impulsarà el model català d’FP dual.
Així mateix, també va anunciar que es constituiran entre 4 i 5 centres públics específics per als col·lectius amb risc d’abandonament, i es regularan els centres de Noves Oportunitats per tal que disposin de seguretat jurídica.