Les preinscripcions als graus mitjà i superior de Formació Professional Inicial han experimentat enguany un augment més que notable. Si l’any passat van ser 80.071 les preinscripcions registrades per cursar algun cicle durant el curs que ara s’està acabant, enguany han sigut 93.987 les preinscripcions per cursar algun cicle durant el curs vinent, 2021/22. Això és, un augment del 17,4%, de 13.916 persones més. En relació amb les preinscripcions per al curs 2019/20, l’augment encara és més notable, del 22% en dos cursos, atès que llavors hi va haver 76.850 preinscripcions registrades, segons dades facilitades pel Departament d’Educació.
Al conjunt de l’Estat hi ha 26 famílies professionals, de les quals a Catalunya se n’imparteixen 24. Una oferta d’allò més àmplia, de 150 títols de grau mitjà i superior, als quals ara l’alumnat s’ha preinscrit. Concretament, els cicles de grau mitjà han registrat 49.384 preinscripcions (un augment del 20,3%, respecte les 41.059 l’any passat), i els de grau superior, 44.603 (un augment del 14,3%, respecte 39.012).
Ara bé, no necessàriament aquest augment de preinscripcions es traduirà en un augment de les inscripcions, atès que hi ha tot un seguit de cicles molt concrets que any rere any presenten una demanda que supera de llarg l’oferta pública i concertada existent. Al maig, durant l’època de preinscripcions, el llavors director general de Formació Professional Inicial, Joan Lluís Espinós –que aquest dimarts s’ha jubilat i ha estat rellevat per Àngel Luis Miguel Rodríguez–, n’explicava els motius: “Hem de crear places en funció de la demanda laboral que hi hagi, perquè els estudiants després puguin trobar feina. I també s’ha de tenir en compte la planificació territorial”.
Entre els cicles formatius de grau mitjà que tradicionalment presenten sobredemanda hi ha els tres de l’àmbit sanitari –cures auxiliars d’infermeria (CAI), Farmàcia i Parafarmàcia, i d’Emergències Sanitàries–, el d’Informàtica, el d’Esports, el de Cuina, el d’Imatge i So, i el d’Electromecànica de Vehicles Automòbils. Tots aquests cicles “tenen una demanda que no s’acabaria; tantes places com s’obrissin, s’omplirien”, exposava Espinós, puntualitzant tot seguit que el mercat de treball llavors no tindria capacitat per absorbir tant de personal. Així doncs, a l’hora de planificar l’oferta pública i concertada, la Generalitat ha de vetllar perquè s’avingui amb la demanda del mercat, així com amb el fet que sigui equilibrada territorialment.
En contraposició, hi ha tota una sèrie de cicles amb una menor atracció d’alumnat, però que en canvi habiliten per a tot un seguit d’oficis molt més demandats per les empreses, com són per exemple els cicles de Mecanització o de Manteniment Electromecànic.
Onze nous cicles formatius
L’oferta total d’estudis públics i concertats d’ambdós graus de cara al curs vinent era de 4.390 grups –55 més que el curs passat–, és a dir, hi ha places per a uns 132.000 estudiants. Concretament, es van ofertar 1.874 grups públics i 393 grups concertats de graus mitjans, i 1.689 grups públics i 434 concertats de graus superiors. Paral·lelament, el sector privat també ofereix multitud d’altres grups, sobretot focalitzats, precisament, en l’àmbit sanitari i esportiu.
Durant el curs 2021/22 s’impartiran onze nous cicles que fins ara no s’impartien a Catalunya, com són els graus mitjans de Guia en el medi natural i el temps de lleure i el de Gestió administrativa – perfil sanitari; els graus superiors a distància de Documentació i administració sanitària i el de Transport i logística; l’itinerari formatiu específic (IFE) d’Auxiliar en serveis de restauració i elaboració d’àpats; i els Programes de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar d’activitats d’engreix i d’espècies aqüícoles, d’Auxiliar de manteniment i reparació de carrosseria de vehicles, d’Auxiliar de manteniment i reparació de carrosseria de vehicles de mobilitat personal i d’Auxiliar de comercialització de productes i logística, a més a més dels graus bàsics d’Informàtica d’oficina, d’Accés i conservació en instal·lacions esportives i de Serveis comercials.