Saber com se serveix correctament un bon cafè torrefacte o com es tira una cervesa perquè a la copa hi quedi l’escuma correcta no són unes habilitats que s’adquireixin de manera espontània depenent de l’entorn social en què s’hagi viscut. I en tant que el sector de l’hostaleria és “un dels principals motors econòmics, en què la competència és alta”, formar-se correctament és clau per aconseguir-hi un lloc de treball. És a partir d’aquestes premisses que una trentena de joves en risc d’exclusió estan cursant el CFGM de Serveis a la Restauració a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona (EHTB), de la mà de la Fundación Mahou San Miguel.
Des de l’any passat, la fundació i l’institut mantenen un conveni de col·laboració que possibilita que diversos alumnes sense recursos puguin obtenir el títol de grau mig alhora que treballen en algun dels bars associats a la cervesera, mitjançant un programa d’FP Dual. Alhora, la Fundació Èxit és qui s’encarrega del procés de selecció de l’alumnat. Si bé el cicle és públic, cursar-lo comporta tot un seguit de despeses necessàries que l’alumnat ha d’assumir, des de l’uniformitat a les eines necessàries per poder treballar. Aquesta part material és la que assumeix la fundació cervesera.
La directora de l’institut, Ana Vernet, explica que actualment hi ha 13 alumnes cursant el segon curs del cicle, i 23 cursant primer. Al setembre n’eren més, però els índex d’absentisme són elevats. “Són nois i noies amb dificultats socials, que venen de cases d’acollida…, i que tenen facilitats per sortir del sistema”, es lamenta. Tota amb tot, recalca: “Mahou està disposada a seguir pagant les matrícules dels que vulguin estudiar el grau superior, de Direcció en Serveis de Restauració. Veurem quan acabi aquesta primera promoció quants són els que s’hi mostren interessats.”
L’EHTB compta amb tres línies d’estudiants que cursen el CFGM, dues al matí i una a la tarda. L’alumnat becat per la Fundación Mahou San Miguel es concentra a la línia de tarda, en què el programa és totalment Dual. “Durant tot el curs, van 3 dies a l’empresa i 2 a l’escola. Mahou propicia que cursin el cicle en clients seus que els acullen i els formen. Coincidint amb la pandèmia vam tenir dificultats per trobar bars que volguessin alumnat, però ara tots ja en tenen un. Els dies a l’empresa tant poden ser laborables o com de cap de setmana, en funció d’allò que cadascú s’hagi organitzat amb el bar que li ha tocat”, explica Vernet.
“És una molt bona opció que tenen per entrar al món del treball. A més, com que amb la Dual cobren un sou, això els ajuda molt a viure, i potser a quedar-se a l’empresa on estan cursant els estudis”, recalca. “Saben que per obtenir una feina de qualitat han de disposar d’una bona formació i són conscients que el sector serveis és el principal motor econòmic i que la competència és alta. Per tant, saben que el seu valor afegit és la formació”, destaca.
1.000 participants arreu de l’Estat
La Fundación Mahou San Miguel ja desenvolupava aquest programa en d’altres punts de l’Estat espanyol des de feia set edicions, comptant amb gairebé 1.000 participants i una taxa d’inserció laboral mitjana del 85%. Aquesta és la primera experiència en FP a Catalunya. A més a més del currículum oficial, la fundació complementa els estudis de l’alumnat becat amb classes específiques de cultura cervesera, que contempla tant l’elaboració i estils de cervesa com el tiratge, maridatge i la cocteleria amb aquesta beguda, així com visites a la fàbrica de Mahou San Miguel a Lleida. També els imparteixen sessions en competències transversals de comunicació, desenvolupament i marca personal, gestió d’emocions o nocions bàsiques d’idiomes.
La directora de la fundació, Virginia Luca de Tena, assevera: “Volem contribuir i fer costat als joves que desitgen orientar el seu futur professional cap a l’hostaleria. Gràcies a la col·laboració amb la EHTB, podem arribar a nous alumnes i oferir-los la formació més completa i innovadora que actualment el sector requereix. En tots aquests anys hem comprovat com els joves s’il·lusionen des del primer moment i això es reflecteix en els alts índexs de graduats que finalitzen la formació, així com d’inserció laboral aconseguits.”