El procés de preinscripció i inscripció a graus mitjans de formació professional és laboriós. Enguany, després de cursos de polèmiques, tot l’alumnat provinent d’ESO, escoles d’adults i primer de batxillerat que volia cursar FP va començar classes tenint plaça assignada. I, després d’assignar la resta d’alumnat, encara van quedar 7.375 places vacants.
Els deu graus amb més places vacants arreu de Catalunya són:
El cicle de Gestió administrativa, doncs, és el que més places vacants va tenir un cop ja tot l’alumnat havia obtingut plaça: un total de 1.189. Hi ha instituts en què han quedat multitud de vacants per cobrir: 35 al Bernat el Ferrer de Molins de Rei; 29 al Candelera de l’Ametlla de Mar; 28 al Sant Ramon de Cardona i a l’Almenar d’Almenar; 26 al Joan Roig de Tarragona i al Vall del Tenes a Santa Eulàlia de Ronçana, etc.
En segona posició en quantitat de vacants hi ha el cicle d’Atenció a persones en situació de dependència, amb 792. Un cicle que pot tenir molts punts en comú amb el de Cures auxiliars d’infermeria, situat en cinquena posició amb 585 vacants.
“Els torns de tarda han quedat buits”
Aquest gran decalatge de places ofertades en relació amb la demanda té múltiples explicacions, segons la directora general de Formació Professional del Departament d’Educació, Mercè Chacón, i que s’han d’interpretar cicle per cicle.
En el cas de la gestió administrativa, explica que els àmbits industrials i econòmics del país tenen una gran necessitat de personal gestor, que executi les tasques del dia a dia, que dugui a terme els projectes que se li encarreguen… Que es responsabilitzi del backoffice de les empreses, en essència. Però, paral·lelament a l’alta demanda, és un cicle molt poc atractiu per a la joventut. I exposa: “Potser amb un altre nom seria més atractiu. Ser ‘secretari’ o ‘secretària’ no agrada, però és que les empreses ja no estan demanant això! Més aviat demanen project managers, per exemple. Però el nom oficial del cicle ve marcat per l’administració de l’estat, i no es pot modificar.”
En el cas dels cicles d’Atenció a persones en situació de dependència i de Cures auxiliars d’infermeria, en canvi, la situació n’és una altra: “L’any passat van ser cicles molt demanats, i vam doblar oferta, de matí i tarda. Són cicles que necessiten d’espais molt adequats a l’àmbit hospitalari, i que, per tant, no es poden impartir a tot arreu si són instituts que no tenen les aules adients. Enguany hem vist que els torns de tarda han quedat buits.” Aquests seria el cas de l’Investigador Blanxart de Terrassa, amb 23 vacants a la tarda; l’Eugeni d’Ors de Badalona, amb 21; el del Josep Puig i Cadafalch de Mataró amb 15; del Guillem Catà de Manresa amb 12, etc.
Paral·lelament, aquests cicles també tenen moltes vacants en territoris on no hi ha un excessiu gruix de població, com per exemple Balaguer (27 vacants al matí); Montblanc (26); les Borges Blanques (25); Amposta, Berga o Valls (15 cadascun), etc. Però si aquests grups no s’ofertessin, aquestes comarques quedarien desateses en aquests àmbits essencials de la formació professional, ressalta Chacón.
De cara al curs vinent, des del Departament es continuarà treballant per ajustar l’oferta amb la demanda, valorant si té sentit continuar ofertant aquests cicles de tarda o no. Els cicles amb poca demanda a les comarques menys poblades, en canvi, sí que es mantindran. “No podem desmantellar la formació professional en aquests territoris”, ressalta.