A partir d’aquest divendres 25 de febrer de 2022, tothom qui desitgi acreditar oficialment les seves competències professionals ho podrà fer els 365 dies de l’any, a través d’un tràmit on line. D’aquesta manera, si fins ara només hi havia una determinada quantitat de convocatòries anuals, ara aquest tràmit es podrà iniciar en qualsevol moment que algú en tingui necessitat, segons s’ha exposat aquest matí en el Ple de la Comissió Rectora de l’FP. Tot plegat, amb l’objectiu d’assolir prop de 200.000 acreditacions en tres anys i reduir la baixa qualificació professional actual.
Es preveu que el 2025 només hi haurà feina per a un 14% de perfils de baixa qualificació. Amb aquest horitzó al cap, el nou sistema pretén reduir la baixa qualificació actual, del 36%, passant al 14%. Al mateix temps, des d’ara fins al 2030 també es té la intenció d’incrementar els professionals amb qualificació mitjana del 21% actual al 50%.
A través de la web fp.gencat.cat, de manera gratuïta, els interessats poden inscriure’s sempre que ho desitgin. Després d’adjuntar el seu CV a l’aplicació, una persona assessora avaluarà la documentació presentada, li farà una entrevista i el seu expedient passarà a una comissió avaluadora. A cada candidat se li avaluarà individualment la competència professional que assegura que té assolida en funció dels seus propis tempos –sense haver-se d’esperar com fins ara a les convocatòries que anaven sortint periòdicament– mitjançant els instruments d’avaluació pertinents (entrevista professional, observació al lloc de treball, simulació pràctica, etc.). En el cas de completar el procés amb èxit, el sol·licitant rep un certificat de les unitats de competència demostrades i una proposta de continuïtat formativa.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha exposat: “L’objectiu és que tothom tingui oberta la porta al Sistema FPCAT al llarg dels 365 dies de l’any.” Al seu torn, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha destacat: “És un servei permanent, regular i estable. Una finestra única i àgil. És un repte majúscul fer prop de 200.000 acreditacions en tres anys. Som davant d’una política europea que ajudarà a les persones i a les empreses: a les persones com a trampolí per fer un salt professional; a les empreses a sistematitzar el talent intern i a captar-ne de nou”.
La reunió ha estat presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també hi han assistit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; el president de PIMEC, Antoni Cañete; el secretari general de CCOO, Javier Pacheco; el president de la Comissió de Formació de Foment del Treball, Manuel Rosillo, i la secretària d’Igualtat i Formació Professional d’UGT, Eva Gajardo.
Des de Foment del Treball es valora positivament el canvi, alhora que es considera que “cal una plataforma informàtica de manera urgent que estalviarà temps als processos i una necessitat peremptòria de que les persones que s’hi presentin i no acreditin una qualificació sencera puguin assolir-la mitjançant accions de formació en el menor temps possible”. PIMEC, al seu torn, considera que en aquest nou paradigma d’acreditació de competències el Govern “ha de reconèixer el paper actiu en la planificació, la coordinació i l’execució de l’acreditació de competències” dels gremis i les associacions professionals.
3.000 professionals acreditats el 2021
Durant el plenari també s’han presentat els resultats de les acreditacions de 2021. Un total de 6.171 persones van intentar acreditar les seves competències professionals durant l’any passat en algun dels 70 centres de Formació Professional participants en el procés. Del total d’inscrits, 2.971 van aconseguir acabar el procés amb una Qualificació Professional, i en general es van acreditar un total de 17.943 Unitats de Competències.
Qui assoleix una Qualificació Professional –conformada per diverses Unitats de Competències–, posteriorment pot decidir-se a cursar un Certificat de Professionalitat.