El mercat laboral es transforma contínuament, i més en una època marcada per la constant evolució tecnològica. El sector de l’aigua és clau en l’economia verda, genera confiança i contribueix al desenvolupament d’altres sectors executant projectes per avançar en el desenvolupament sostenible i actuant davant l’emergència climàtica. Això es tradueix en nous llocs de treball i, per tant, s’obren horitzons diferents per als estudiants. Per això, és vital que la formació estigui adaptada a les necessitats de les empreses i la Formació Professional Dual hi pot ajudar.
Per Agbar, l’FP Dual forma part del pacte social que establim territori a territori per garantir una recuperació econòmica sostenible i equitativa, el qual es basa en tres eixos:
- La solidaritat, mitjançant el suport directe a persones en situació de vulnerabilitat
- L’ocupació de qualitat mitjançant el foment de l’ activitat econòmica local
- La reconstrucció verda amb l’objectiu d’accelerar la transició cap a un model econòmic més sostenible
En aquest context, les empreses del grup Agbar aposten per la formació de professionals amb una solvent base formativa per tal que els nous professionals tinguin una major aportació de valor en la seva ocupació, tant a curt termini pel que han après, com a mitjà termini per la seva major capacitat d’aprendre contínuament al llarg de la vida, repercutint així en el foment de l’ocupació de qualitat.
Al llarg dels darrers anys s’han articulat diferents programes entorn d’un model integrat de qualificació professional, els quals són coordinats i desenvolupats sota el lideratge de l’Escola de l’Aigua, una institució de coneixement i aprenentatge especialitzada en desenvolupar el conjunt de professionals del sector, ja sigui a nivell directiu, de gestió tècnica o operacional, sent així una plataforma educativa pionera per a la transferència de coneixement i de la col·laboració públic-privada en l’àmbit de la formació i la qualificació professional.
Una de les raons que han impulsat el desenvolupament de l’FP Dual a Agbar ha estat la detecció de la necessitat de col·laboració entre el món empresarial i el món docent
Una de les raons que han impulsat el desenvolupament de l’FP Dual a Agbar ha estat la detecció de la necessitat de col·laboració entre el món empresarial i el món docent, unint així la necessitat de qualificació de personal per part de les empreses, així com el coneixement i valor afegit que aquestes poden aportar al món de l’ensenyament. Aquest punt de trobada afronta la necessitat de formar personal qualificat i nodrir del mateix al sector de la gestió de xarxes i estacions de tractament d’aigües, que en l’entorn geogràfic lidera el grup d’empreses vinculades a Agbar.
La necessitat de formació específica de tècnics i personal amb coneixements en l’àmbit d’aplicació de les empreses del sector ve donada per l’envelliment de les plantilles i la necessitat de cobrir aquests llocs a curt i mig termini, així com la innovació tecnològica i l’evolució dels processos tècnics de gestió del cicle de l’aigua. A més, la implantació d’una formació específica requereix d’uns recursos econòmics, materials i humans molt concrets, motiu que fa més difícil la implantació d’aquests.
D’altra banda, la tecnificació i innovació en l’àmbit del cicle integral de l’aigua permet generar llocs de treball de qualitat pels quals es requereixen perfils professionals que comptin amb les competències professionals i tecnològiques que requereix el sector i, per aquest motiu, l’Escola de l’Aigua d’Agbar ofereix als futurs estudiants tot un seguit de possibilitats formatives en el sector professional de l’aigua, que compta amb un gran nivell de tecnificació i innovació.
Des de l’Escola de l’Aigua es coordina la implementació dels programes treballant colze a colze amb els docents i els experts d’Agbar, oferint la seva experiència i coneixement com a referent en FP Dual dins del sector de l’aigua.
L’FP Dual –que combina les classes teòriques amb les pràctiques en empreses en el sector de l’aigua– representa un cas d’innovació i de funció tractora en l’àmbit de la col·laboració publico-privada. L’Escola de l’Aigua, Agbar i empreses vinculades com Aigües de Barcelona, EMATSA, Comaigua o Aquambiente, han participat en el disseny dels cicles formatius del sector de l’aigua, primer impulsant un grau mitjà en l’àmbit de Catalunya el 2014 i posteriorment participant en la configuració dels cicles mitjà i superior a nivell nacional.
Després de vuit anys de trajectòria en FP Dual, aquesta col·laboració és un model d’èxit tant amb les administracions com amb els centres educatius. Actualment s’imparteixen programes duals del sector de l’aigua en quatre centres públics de Catalunya -a Tarragona, Granollers, Cornellà de Llobregat i Barcelona-. El volum d’alumnes en els cicles formatius que compten amb la col·laboració de les empreses del grup Agbar supera actualment els 150 estudiants a Catalunya i els 300 a tot l’Estat.
L’FP Dual és, alhora, una aposta per la productivitat de les empreses i la competitivitat dels sectors econòmics, ja que disposar de formacions més especialitzades suposa l’entrenament de tècniques específiques i el domini de les eines ajustades a la realitat laboral present, facilitant l’eficiència i millora continua dels serveis.
1 comentari
Molt bona feina!!
L’FP i la FP Dual en concret son eines potens per els joves i el mercat laboral.