La fundació Mobile World Capital Barcelona i el departament d’Empresa i Treball de la Generalitat tenen la previsió de posar en marxa durant aquest mes de juny un programa per requalificar i millorar les competències de 540 persones del sector digital a través de 18 cursos de formació professional d’alt nivell. Aquesta serà la primera vegada que el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) inclourà cursos de nivell 4 i 5, és a dir, amb rang universitari, ja que tradicionalment els cursos de formació professional per a l’ocupació s’han focalitzat en nivells inferiors.
Partint de la base que un 8,6% de la població que està registrada com a demandant d’ocupació té estudis superiors, la directora general del SOC, Ariadna Rectoret, explica que els cursos estaran orientats principalment “a requalificar les persones, però també a millorar les competències de qui ja està en el sector”. Així, s’incidirà en la millora i adquisició de noves competències i el reciclatge, facilitant d’aquesta manera la possibilitat de reorientacions professionals.
Prèviament a aquest anunci, la iniciativa público-privada Barcelona Digital Talent havia identificat les professions més demandades en el sector tecnològic, estipulant les competències necessàries que hauria de reunir cada perfil. D’aquí se’n va fer una selecció per a professionals sense bases digitals, centrats en les àrees de desenvolupador web i d’aplicacions, big data, cloud i CRM/ERP. Són els següents: Java Backend Developer, Open Source Back End Web Developer, Front End Web Developer, Android Mobile Developer, Data Scientist, Cloud Deployer i Gestió de projectes d’implementació de CRM.
Els cursos seran intensius, d’una durada màxima de 300 hores. El programa formatiu de cada curs ha estat definit per un grup de 25 experts de deu universitats, essent tot plegat validat i aprovat pel SOC i per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU Catalunya). Durant aquest juny, el SOC obrirà una convocatòria adreçada a tots aquells centres de formació que estiguin interessats en impartir aquests cursos i, per primera vegada, les universitats podran participar en la convocatòria. Es tracta, de fet, d’un programa pioner arreu de l’Estat.
El cost del programa és d’1,75 milions d’euros, aportats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del Fons Social Europeu, i que faran que aquesta formació per a l’ocupació no tingui cap cost per als alumnes.
Manca de professionals
La falta de professionals especialitzats en determinats perfils digitals respon en part a l’escassedat de programes de formació professional ocupacional en nivells alts que s’ajusti a la demanda de les empreses. Cal tenir present que els dos últims anys la demanda de personal en aquest sector ha augmentat un 80%, mentre que l’oferta només ho ha fet un 23%, i també que el 30% dels professionals digitals que treballen a Barcelona provenen d’altres països. El sector TIC està format a Catalunya per 16.400 empreses i 114.300 treballadors.
Fins ara, la formació professional per a l’ocupació en competències digitals estava bàsicament orientada als nivells 1, 2 i 3 de qualificació professional, però des del SOC ja s’havia detectat que un 30% dels participants en aquests cursos comptaven amb estudis universitaris. Serà a aquest perfil de demandants d’ocupació al qual es dirigiran aquests nous cursos.
Els cursos de formació professional per a l’ocupació s’adrecen a persones treballadores en situació d’atur o en actiu. Són programes formatius teoricopràctics que tenen com a finalitat millorar la qualificació professional i/o la capacitat d’inserció laboral mitjançant la consecució i el perfeccionament de les competències professionals dels participants.
Nous sectors ‘tractor’
La posada en marxa d’aquesta formació professional per a l’ocupació de nivells alts en els serveis públics d’ocupació vol tenir continuïtat en d’altres àmbits. Des del Govern es té la intenció d’implementar nous cursos de nivells superiors en àmbits com l’automoció i la transició energètica, l’atenció a les persones, la salut digital i la bioinformàtica, i el turisme, l’hosteleria i l’oci, sectors productius considerats “tractors” de l’economia catalana.