La nova Llei Orgànica d’Educació, LOMLOE, aprovada el desembre de l’any passat, contemplava com una de les mesures estrella en l’estructura de l’FP la creació dels nous ‘graus bàsics’. A partir del curs vinent, 2021/22, arreu de Catalunya hi haurà 30 grups d’aquest grau bàsic, que formaran a un total de 450 alumnes. “Hem de tenir clar que hi ha un 20% de l’alumnat que no supera l’ESO, i s’han de prendre mesures. I aquesta és una d’elles: el grau bàsic permetrà que acabin l’ESO amb èxit”, exposa el director general de Formació Professional Inicial del Departament d’Educació, Joan Lluís Espinós.
Aquests nous cicles suposen una transformació de l’anomenada FP Bàsica, que va crear l’antiga LOMCE. “S’entenia com una FP que cursava un sector de l’alumnat que es considerava que tindria dificultats per superar l’ESO. Era una formació professionalitzadora que li podia aportar el nivell 1 de FP, però aquí acabava el seu procés, perquè no n’obtenia un reconeixement acadèmic. Per això mateix, aquí a Catalunya pràcticament no es cursava aquesta FP: només hi havia 10 grups testimonials de FP Bàsica a cada servei territorial”, exposa Espinós.
La LOMLOE transforma aquesta situació en un itinerari dins l’ESO: “Posa l’FP dins l’ESO: hi podrà haver alumnat de 3r i 4t que podrà seguir un itinerari que els donarà el nivell 1 professional i l’ESO”. Així doncs, els nous CFGB atorgaran un reconeixement acadèmic amb el qual després l’alumnat podrà cursar o bé un cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) o bé el batxillerat. “Fins ara, l’FB Bàsica era una via morta”, il·lustra gràficament Espinós, i des de la Generalitat no s’hi apostava. Ara, en canvi, es reconvertiran els 10 grups existents en graus bàsics, i se n’hi afegiran dos més a cada servei territorial. En total, hi haurà 30 grups de CFGB arreu de Catalunya. En tant que seran grups de 15 alumnes, s’arribarà a una oferta total de 450. “Això servirà per situar-nos i aprendre com ens organitzem de cara a generalitzar-ho en els propers cursos”, exposa.
Treball de detecció amb els EAP
Durant aquest curs 20/21, de fet, ja s’han detectat conjuntament amb els Equips d’Assessorament i orientació Psicopedagògica (EAP) tot d’alumnes de 2n d’ESO que es creu que tindran dificultats per superar el 3r curs, i se’ls ha proposat cursar els nous graus bàsics, com a via per reduir l’índex del 20% d’abandonament escolar.
Els instituts que impartiran aquests nous graus són centres que ja ara estaven impartint tant ESO com cicles d’FP de grau mitjà. I a partir de la infraestructura ja existent del grau mitjà serà d’on en sorgirà l’expertesa per impartir el nou grau bàsic. Entre els graus bàsics que s’impartiran, n’hi haurà d’Informàtica d’oficina, d’Accés i conservació en instal·lacions esportives i de Serveis comercials. Quan l’alumnat els superi, podrà decidir si continuar aprofundint en aquell àmbit i cursar el grau mitjà d’aquella especialitat, o bé obrir-se a nous camps.
En una projecció de futur ideal, la generalització d’aquests graus bàsics arreu del país hauria de permetre que bona part de l’alumnat arribés als 16 anys assolint el títol d’ESO. Això, de retruc, faria innecessaris els Programes de Formació i Inserció (FPI), vigents actualment, i pensats per l’alumnat d’entre 16 i 20 anys que no ha superat la secundària. “Quan acaben aquest PFI obtenen el certificat inicial d’FP i tenen l’oportunitat de cursar un grau mitjà. L’escenari ideal de futur seria que el grau bàsic agafés volada i els PFI tendissin a extingir-se, i possibilitar així que el 20% de l’alumnat que ara no aprova l’ESO tendeixi a zero”, conclou. De cara al curs vinent, arreu de Catalunya hi haurà un total de 369 grups públics i concertats de PFI, 10 més que aquest curs.
Nous cursos d’especialització
Paral·lelament a aquests nous graus bàsics, la LOMLOE també crea els cursos d’especialització, tant per l’alumnat que ha cursat graus mitjans com superiors. “Són cursos molt curts, de 450-600 hores, perquè van dedicats a alumnes que ja tenen una base de dos anys de formació prèvia”, detalla Espinós. Per exemple, el Departament ja va crear aquest mateix 2021 un curs d’especialització de forneria, vinculat als cicles formatius de cuina, d’alimentació i de serveis. A banda d’aquest curs, ja se n’han posat en marxa quatre més”.
1 comentari
Canvieu capacitaran per disposaran dels requisits.
La cosa canvià i molt.
Pero bé, és un titular cridaner com la veu de molts cantants heavy metalers i heavymetaleres