Quan, ara fa un any, em proposaven la direcció d’un centre especialitzat en els ensenyaments postobligatoris de la Família d’Activitats físiques, se’m van plantejar tres raons que en fonamentaven la seva creació: la poca oferta pública, l’oportunitat que suposava per reduir l’abandonament escolar i el potencial ocupacional del sector esportiu.
Tot i la fermesa d’aquests arguments, la creació d’un centre d’FP especialitzat en activitats físiques em va semblar una proposta amb un potencial de transformació que podia anar molt més enllà. Una oportunitat per actualitzar la formació de professionals i la formació professional, atenent les necessitats de pràctica de les persones i les de les entitats. Una oportunitat també de donar resposta a les dinàmiques d’actualització constant del sector i de dinamitzar-lo alhora amb propostes innovadores. Un centre atent a les proposicions i l’evolució de l’àmbit professional més enllà de les nostres fronteres i, en definitiva, implicat en les propostes d’activació i de foment d’hàbits saludables.
Creant una oferta pública per tothom
Les activitats físiques i esportives són un sector emergent d’ocupació que ha crescut un 60% en els darrers 10 anys. Especialment en el tram de població més jove, les proporcions d’ocupació en esport són molt superiors al conjunt d’ocupació, en aquests trams d’edat.
Aquesta demanda va acompanyada d’una alta sol·licitació de les formacions de la família d’activitats físiques, que ha estat captada per la ràpida resposta que ha sabut donar el sector privat. Dels 14 centres que ofereixen aquestes formacions a la ciutat de Barcelona, tan sols tres són públics. Per compensar aquesta desproporció hem d’oferir una formació pública de qualitat i inclusiva, que esvaeixi les dificultats d’accés a la formació per raons econòmiques sense renunciar a fer una oferta referent i de qualitat.
El nostre principal objectiu és millorar la qualificació dels i les treballadores en l’àmbit de l’activitat física, facilitant-los les eines que els converteixin en la millor opció per a les empreses del sector esportiu i del lleure. Dotar-los també de la capacitat de potenciar aquest sector professional amb noves idees i aportacions motivadores que contribueixin a una millora de la salut mental i física de la població.
Sabem que les formacions esportives desperten un gran interès entre l’alumnat més vulnerable pel que fa a l’abandonament del sistema educatiu de manera prematura. Estem construint un institut capaç de donar, a l’alumnat amb una trajectòria de pocs èxits acadèmics, l’oportunitat de convertir-se en futurs tècnics i tècniques preparades per entrar al mercat laboral i per transferir les seves experiències.
Volem també ser una oferta oberta, compartint experiències i espais amb el barri i amb la ciutat, i permeable a les propostes i necessitats de l’entorn proper, aprofitant-lo per establir una simbiosi on aprenguem els uns dels altres i fem de l’institut, un veritable referent del seu entorn.
Fomentant els valors de l’esport
La creació d’un centre públic i referent de qualitat a la ciutat, obre l’oportunitat d’orientar les formacions a l’assoliment d’una manera d’entendre la tasca professional que vagi més enllà del seu paper de transmissores de tècniques. Volem conscienciar-los de la importància de la seva tasca com a educadores i prescriptores de salut.
L’enfocament de l’esport de base que sovint trobem en clubs i associacions esportives, s’emmiralla massa en els models de l’esport d’alt nivell. Necessitem un canvi de paradigma que trenqui amb el foment exclusiu dels més hàbils, que deixa de banda a una majoria de practicants i que té com a resultat que la meitat de la població adulta no practiqui esport regularment. Cal formar els i les futures tècniques fugint de la imatge d’entrenadors o entrenadores i fomentant-ne la concepció d’animadores i promotores de l’activitat física i l’esport com a la millor de les opcions d’ocupació del temps lliure i com a font de salut i de relació social.
Estem convençuts que aquesta transformació és possible, quan l’equip docent es posa d’acord en donar a l’alumnat, d’una banda, els valors intrínsecs a l’activitat física d’esforç i superació i, d’altra, el suport i la confiança en el seu potencial com a futurs multiplicadors d’aquests valors, en una població per a la qual poden ser referents amb un alt nivell de credibilitat pel fet de compartir realitats socials similars.
Interacció amb les entitats
Estem establint acords de formació dual amb el sector productiu, reforçant la implicació de l’institut en el teixit social i empresarial de la ciutat i contribuint a l’actualització dels ensenyaments amb les tendències del sector. La implementació de propostes d’aprenentatge empoderadores i rellevants, com les basades en l’aprenentatge i serveis, ha de permetre aprofitar el potencial que pot aportar el servei comunitari en aquest sector.
Malgrat els esforços de les administracions en forma d’inversió en instal·lacions esportives, l’accés a l’oferta que aquestes fan, segueix essent inassolible per a moltes persones. Volem ser un institut compromès amb les entitats socials, establint col·laboracions, proposant activitat física i esportiva i aprofitant les oportunitats que suposa, tant per a aquestes, l’accés a l’activitat i el foment d’hàbits saludables com per al nostre alumnat, per a l’assoliment dels aprenentatges o la utilització d’espais i instal·lacions.
Barcelona és un referent internacional en l’àmbit esportiu. La creació d’un Institut especialitzat en l’FP d’activitats físiques i esportives és una iniciativa pionera a l’Estat, que reforça aquest posicionament i que obre les portes a crear vincles amb altres països europeus. Apostem per un institut que, més enllà d’enviar o acollir estudiants Erasmus, s’impliqui també en l’intercanvi d’idees, de metodologies i de recerques i que participi en xarxes de centres formatius especialitzats en l’àmbit de l’activitat física i l’esport, posicionant Barcelona com a una de les ciutats pioneres de la innovació educativa i professional en aquest sector.
Reptes del futur
La proposta del Consorci pel model de centres de postobligatòria especialitzats, pot realment transformar l’FP pública a la ciutat. Perquè aquest potencial transformador aporti fets i no quedi en una declaració d’intencions, cal una aposta decidida de les administracions que els permeti desenvolupar tot el seu potencial.
Apostem per un institut capaç de convertir-se en un referent formatiu. Conscients que per a fer-ho caldrà dotar-lo, d’una banda, de professorat especialitzat en cadascuna de les formacions a impartir i de la possibilitat de formar i mantenir actualitzat aquest professorat. De l’altra, dotar-lo de les instal·lacions i recursos adients per a fer una oferta competitiva amb l’existent.
Estem convençuts que aquests objectius obren el camí cap a un futur de l’FP que en reforci la imatge d’innovació, creativitat i professionalitat i que la posicioni com a alternativa de qualitat en els ensenyaments postobligatoris.