Foment del Treball, la Fundació CEOE i Càritas s’han aliat per posar en marxa un projecte pilot dirigit a desocupats de llarga durada de les demarcacions de Barcelona i Girona que perceben l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per acompanyar-les en el seu retorn al mercat de treball mitjançant “un itinerari intensiu d’inserció”. En aquesta iniciativa, els perceptors de l’ingrés podran continuar-ne percebent una part, alhora que cobraran el sou que li pertoca per conveni, durant dos anys. I les entitats promotores monitoritzaran el grau d’inserció i estabilització que acaben aconseguint.
“Continuar cobrant entre un 60% i un 85% de l’IMV, compatibilitzant-ho amb el sou, és un bon incentiu per a la persona que agafa la feina. Si vol treballar, treballarà. Perquè cobrarà el sou equiparable a qualsevol altre treballador, a més a més de l’IMV”, explica Alex Miró, responsable a Barcelona del projecte ‘Emplea LAB’. A més, l’empresa es pot acollir a les ajudes i desgravacions per contractar personal d’atur de llarga durada.
El projecte, que va arrencar al febrer, s’estén a nou províncies més de tot l’Estat: Albacete, Conca, Guadalajara, Lleó, Lugo, Menorca, Orense, Valladolid i Zamora. En tots aquests territoris, el projecta pivota sobre dues àrees: en primer lloc, la prospecció laboral. “Tenim una gran quantitat de persones aturades, i alhora vas a parlar amb gremis i associacions professionals i totes diuen que els falta personal”, detalla Miró.
Un cop feta aquesta feina de prospecció laboral per determinar quins perfils es necessiten a cada territori, el projecte vol reincorporar al mercat ciutadans que fa temps que van veure’s exclosos. “La Fundació Adecco fa una tria entre el col·lectiu de persones que estan en situació d’atur de llarga durada i que estan cobrant l’IMV, una selecció entre gent que s’ha presentat al programa de forma voluntària, i traspassa la informació a Càritas. Bé, a Barcelona en concret, a Formació i Treball”, exposa Miró. “És una tasca molt personalitzada”, detalla.
Sigui a Càritas, sigui a Formació i Treball, els treballadors seleccionats hi realitzen una sèrie de formacions, unes hores de capacitació, de tutoria, una capacitació digital, una actualització del currículum… “Després d’haver estat fora del mercat laboral durant molt de temps, hi ha un factor emocional que s’ha de treballar. Hi ha perfils molt heterogenis, i amb aquest programa mirem de fer una ‘posada a punt’ perquè tornin a creure en si mateixos”, detalla.
A nivell empresarial, les organitzacions que participen en el projecte poden accedir al ‘Segell d’Inclusió Social’, destinat a ressaltar públicament aquelles empreses que desenvolupen accions que contribueixen al trànsit de les persones beneficiàries de l’IMV.
El projecte es va presentar al maig en un acte que va comptar amb el president de Foment, Josep Sánchez Llibre; el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano; la presidenta de Fundació CEOE, Fátima Báñez; el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, i el director del Servei Públic d’Ocupació, Juan José Torres-. La iniciativa finalitzarà al desembre, quan s’avaluarà l’impacte aconseguit.