Els consellers d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, han presentat un conveni per millorar la formació professional del sector del transport per carretera, que inclou la instal·lació d’un simulador de conducció d’aquests vehicles en cinc centres d’FP de Catalunya.
La presentació s’ha fet a l’Institut Pere Martell de Tarragona, on s’ha instal·lat el primer simulador. L’acord preveu també atendre les necessitats d’inserció laboral del sector.
El conveni l’han signat els departaments d’Educació, de Territori i d’Empresa i Treball, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), la Confederació Empresarial de Transports per Carretera de Catalunya (CETCAT) i la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV).
Així, s’ha implantat el grau mitjà de Conducció de Vehicles de Transport per Carretera als instituts Pere Martell de Tarragona, La Caparrella de Lleida, Institut de Vic, La Mercè de Barcelona i Montilivi de Girona. S’ha implantat aquest curs a excepció de l’Institut de Vic, que ja l’oferia des del curs 2017-2018. Aquest curs 2022-2023 l’estan estudiant més de 50 alumnes.
El grau mitjà de Conducció de Vehicles de Transport per Carretera, de fins a 2.320 hores distribuïdes en dos cursos, s’ha dissenyat en modalitat dual. En el segon curs, l’alumnat que ha obtingut el CAP i els permisos C o D pot realitzar una formació dual efectiva d’entre 900 i 1.000 hores de formació a les empreses del sector del transport de mercaderies i de viatgers.
L’alumnat que vulgui cursar aquest cicle formatiu s’haurà d’adreçar directament als cinc instituts.
Els simuladors tenen com a objectiu reforçar les habilitats de conducció de tota classe de vehicles en circulació per diferents itineraris virtuals. L’alumnat podrà entrenar maniobres de conducció com ara aparcament, càrrega i descàrrega o girs en tractors, camions rígids, camions articulats amb remolc i sense, camions cisterna, camions forestals i autobusos, de diferents marques.
A banda de l’FP en l’àmbit educatiu, l’acord també contempla, a través del SOC, donar resposta a les necessitats del teixit productiu impulsant l’obtenció dels certificats de professionalitat i les qualificacions professionals relacionades amb el sector del transport per carretera, les especialitats vinculades a la preparació per a l’obtenció dels carnets oficials de conductors de vehicles per al transport de mercaderies i viatgers per carretera i, els centres acreditats i inscrits pel Departament d’Empresa i Treball.
Mercat laboral
Durant la presentació, Gonzàlez-Cambray ha declarat que “el sector del transport és molt important a Catalunya per la seva activitat i la seva aportació a l’economia. Mou 110.000 llocs de treball”. També ha manifestat que “Catalunya compta amb els ports de Barcelona i de Tarragona i es troba en una situació privilegiada al Sud d’Europa on hi conflueixen les principals rutes de transport de mercaderies”.
Finalment, ha posat de relleu la importància de les eines digitals en l’FP, com és el cas d’aquest simulador que permet fer pràctiques simulades: “És per això que avui presentem aquest simulador que estarà present a cinc centres d’arreu de Catalunya, a les quatre capitals, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats del mercat laboral”.
Per part seva, el conseller Fernàndez ha destacat que “el transport per carretera forma part d’una cadena de valor molt important en els temps que vivim: per la necessitat de moure’ns, per la necessitat de transportar mercaderies i perquè forma part de la manera com afrontem el repte de l’emergència climàtica”. “Poder tenir espais de formació, amb tecnologia, per formar els professionals que participaran d’aquesta cadena de valors és clau”, ha afegit.