Fins ara, si algú que es trobava a l’atur en comarques turístiques com són l’Alt Empordà, la Selva o el Garraf i volia formar-se en el camp turístic però no tenia la capacitat econòmica, temporal o de nivell educatiu per cursar un cicle formatiu de dos anys o bé una carrera universitària de quatre… ben poques opcions tenia. El mateix passava en les comarques amb notable pes de la indústria agroalimentària com són la Segarra o el Segrià, que no tenien cap formació d’aquestes característiques en l’àmbit alimentari. O en les comarques químiques com els dos Vallesos, que no tenien formacions professionalitzadores relacionades amb la química. A partir d’ara, podran dirigir-se als instituts d’FP més propers i, molt possiblement, cursar-hi un Certificat de Professionalitat (CP) que els habilitarà per accedir a aquests mercats laborals.
El Departament d’Educació, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i l’Agència FPCAT han signat un acord mitjançant el qual els instituts públics d’FP d’arreu del país passaran a ser també centres on s’hi puguin impartir Certificats de Professionalitat, destinats majoritàriament a persones en situació d’atur. “Fins ara, el SOC col·laborava amb múltiples centres de formació externs, com per exemple gremis, ajuntaments, fundacions, entitats de formació privades… A partir d’aquest conveni, els instituts d’FP també passaran a ser col·laboradors del SOC per impartir Certificats”, explica el sotsdirector de Qualificació professional i Ocupació Juvenil, Miquel Carrión.
Amb el sistema vigent fins ara, a les comarques del Pallars Sobirà, Solsonès, Priorat, Garrotxa i Pla de l’Estany el SOC no hi tenia cap centre col·laborador actiu per impartir-hi formació subvencionada per a aturats. Ara, amb la incorporació dels instituts públics al ventall de col·laboradors, sí. A banda d’aquestes comarques fins ara desateses, per famílies professionals la fotografia encara era més crua, ja que per exemple no hi havia capacitat per programar cursos turístics a l’Alt Empordà, la Selva o el Garraf, d’indústria alimentària a la Segarra o al Segrià, de química als Vallesos, etc.
“Ara farem una escalada molt notable a tots els territoris i famílies formatives, fins al punt que preveiem formar unes 4.200 persones fins al juny de l’any vinent” explica Carrión. Aquest canvi neix arran de la nova llei orgànica d’FP, “que ja no diferencia l’FP Inicial de l’FP per a l’Ocupació, sinó que estableix que els centres educatius ja formen part del sistema de Certificats de Professionalitat, i decidim treure-li tot el suc possible”. D’aquesta manera, el Govern va publicar una ordre de flexibilització perquè els centres que imparteixen cicles formatius, de forma automàtica es poden acreditar com a centres per impartir-hi Certificats, i per exemple l’Institut de Terrassa que imparteix el CFGS de Química Industrial ara ja podrà impartir automàticament el CP d’Anàlisi Química.
Aquests Certificats es podran començar a programar de seguida que cada territori ho decideixi: “Van totalment a demanda. Si es detecta una demanda de 20 candidats per un curs, es pot activar. I pot detectar-ho tant el SOC, com el propi institut, com una empresa…”, explica Carrión.
Augmentar les titulacions mitjanes
La mesura és paral·lela a la que es va emprendre ara fa un any d’obrir la possibilitat d’acreditar les competències professionals durant els 365 dies de l’any, en el sentit que ambdues pretenen augmentar la quantitat de qualificats mitjans existents a Catalunya. Ara mateix, segons la patronal Pimec, a Catalunya hi ha un 30% de treballadors que no acrediten cap formació, un 23% que compten amb una titulació de nivell mitjà, i un 48,2% de formació alta, una estructura que no s’adiu amb les demandes de les empreses, que requereixen més personal amb titulacions mitjanes.
Paral·lelament, com ja passa amb el procés d’acreditació de competències i l’escassedat de professors habilitats, la nova mesura d’ampliar els Certificats de Professionalitat als instituts públics d’FP també pot trobar dificultats en aquest àmbit. “Tenim un coll d’ampolla en trobar personal que es vulgui formar en determinats camps, com l’industrial o el de la dependència. I, alhora, no trobem formadors. Per això, el conveni signat conté un capítol específic per cercar formadors per als Certificats i formar-los”, conclou Carrión.