El nou programa d’FP Ocupacional (FPO) Dual que el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) va posar en marxa aquest febrer està sent valorat de manera excel·lent per múltiples àmbits empresarials. Un d’ells, per exemple, és el del sector del manteniment d’ascensors: “Al nostre sector, els operaris han de tenir una qualificació determinada. Per tant, no hi entres si no la tens. El programa del SOC ens ha vingut fet a mida, perquè els joves aprenen alhora que s’estan qualificant. La figura de l’aprenent havia estat perduda durant molt de temps, i per aquesta via es pot recuperar”, resumeix la gerent del Gremi Empresarial d’Ascensors de Catalunya, Beatriu de la Fragua.
“És la primera vegada que es duu a terme aquest programa de contractació juvenil i veiem que s’ajusta perfectament a allò que les empreses del sector poden demanar. Els joves hi estan aprenent moltíssim: van entrar només tenint el títol d’ESO i ara com a aprenents veuen que és una molt bona possibilitat de poder tenir un futur laboral especialitzant-se en un ofici. Alhora, l’empresa no té costos perquè és un programa 100% subvencionat”, exposa la gerent.
“Formar l’alumnat costa diners a l’empresari, en el sentit que suposa una dedicació. I les empreses petites i mitjanes no poden destinar ni temps ni diners a formar-les sense rebre un suport econòmic. Ara amb aquest nou programa sí que ho poden fer. Els nois treballen a l’empresa quatre hores, i l’empresa el que ha de fer és organitzar-se de tal manera que pugui acompanyar l’operari de referència als desplaçaments que va fent, i així va adquirint experiència”, hi afegeix.
El salari que cobren aquests aprenents és el mínim interprofessional. Ara bé, ressalta De la Fragua: “Algunes empreses el milloren de manera voluntària, perquè sigui un incentiu perquè l’alumne tingui continuïtat a l’empresa. No volen perdre’s el potencial operari que estan formant”.
“El sector sap que ha de fer pedrera”
El conjunt del programa està implicant a un total de 875 joves arreu de Catalunya. D’aquest total, nou empreses petites i mitjanes associades al Gremi van contractar-ne 14, entre els quals hi ha hagut una baixa voluntària perquè va decidir de reemprendre els estudis que havia deixat a mitges. Els 13 aprenents finalitzaran la seva formació al desembre, i De la Fragua assevera: “La intenció és que es quedin a l’empresa a la qual s’estan formant. I si no s’hi queden, no s’estaran més d’una setmana buscant feina.”
De fet, de cara a la segona edició del programa, les empreses que han participat en la primera ja han mostrat interès en repetir, alhora que també n’hi ha de noves que s’hi han mostrat interessades. “El sector sap que ha de fer pedrera”, exposa. “Estem valorant el programa molt positivament i veiem els joves molt il·lusionats. Veiem que és una manera de recuperar nois que no sabien què fer, que els agradaven les coses industrials, que sabien fer anar un motoret… I en aquest certificat hi tenen cabuda aquestes persones que són manetes”, ressalta.
Els alumnes treballen com a aprenents al matí i es formen a la tarda a l’escola Salesians de Sarrià, ja que és el centre homologat pel gremi per impartir la formació requerida. Concretament, quan finalitzin el programa obtindran un Certificat de Professionalitat de nivell 2, IMAQ 0110.
Manca de noies
La totalitat dels 13 alumnes que participen en aquest programa són nois. De la Fragua ressalta que el sector s’estranya d’aquesta situació: “És una feina que podrien fer perfectament les noies. Les empreses demanen tenir-ne, de fet. Com a Gremi fa molts anys que tenim relació amb els instituts, en què hi fem xerrades explicant-los l’ofici, i malgrat això el sector no capta l’interès de les noies.”
Des del gremi també formulen una petició envers les empreses grans i multinacionals perquè s’impliquin més en la formació des de l’origen. “Les que participen en aquest programa són petites i mitjanes”, exposa.