Un total de 875 joves d’arreu de Catalunya han començat aquest mes de març a formar-se tot treballant d’aprenents en múltiples empreses gràcies al nou programa d’FP Ocupacional (FPO) Dual que el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha posat en marxa. “D’una banda, hi ha molts joves especialment vulnerables als quals ens costa molt treure’ls de la precarietat, perquè no poden pagar-se una formació d’un o dos anys; de l’altra, hi ha empreses que constantment ens diuen que no troben gent”, explica la responsable del servei d’atenció i suport a joves del SOC, Marta Masagué. Coneixent aquestes dues realitats, l’administració va veure que el match era d’allò més evident.
El programa parteix de la base que un 71% de la joventut registrada a l’atur no disposa de capacitació professional: un 8% com a màxim tenen estudis primaris i un 63% només tenen estudis secundaris, però sense una especialització professional o acadèmica. Centrant-se en aquesta realitat, aquest nou programa d’FPO Dual permet que aquest alumnat disposi d’un salari alhora que obté unes qualificacions professionals, incentivant-lo així a completar una formació d’un any de durada.
“Hi ha empreses que ens diuen que no poden agafar comandes perquè no troben gent per servir-les. S’haurien de nodrir d’alumnat de graus mitjos i superiors d’FP, però no en troben. Així doncs, amb aquesta FPO Dual es pretén que el jovent que s’ha desmotivat adquireixi un major nivell formatiu. Formar-se és molt més estimulant si tens un contracte, i així se’ls facilita que en un futur puguin aspirar a feines més estables, tant perquè ja hauran adquirit uns coneixements teòrics com una experiència pràctica”, exposa Masagué.
Alumne i empresa estableixen una relació laboral de 12 mesos, un contracte de formació i aprenentatge. “Es tracta de recuperar la figura de l’aprenent d’abans”, il·lustra. I l’alumnat sortirà del programa amb un Certificat de Professionalitat, ja sigui sencer o parcial. Del total d’hores, el marc regulador estableix que un 35% ha de ser formació i un 65% feina.
1.000€ mensuals i orientació constant
Els 875 aprenents es formaran i treballaran en 250 empreses, fundacions i empreses públiques de camps tan diversos com l’hostaleria i el turisme, la indústria càrnia, el lleure educatiu, la instal·lació i el manteniment, la gerocultura, la fabricació mecànica, el socorrisme aquàtic o el de l’energia i les aigües, entre d’altres. A través del programa, reben el salari mínim interprofessional de 1.000€ mensuals. En el cas dels sectors que es regeixen per un conveni propi, són les pròpies empreses que han de compensar el diferencial. “Amb aquesta iniciativa, volíem que les empreses provessin el fet de poder preparar treballadors a la seva mida sense que la part econòmica fos un repte”, exposa Masagué.
A banda del salari, la formació i el tutor d’empresa que els ensenya l’ofici, el SOC també ha vetllat perquè els aprenents comptin amb un orientador que els faci un seguiment intensiu. “Aquest orientador entén tant les necessitats dels alumnes com els de les empreses, i de fet els assessora als dos. Compta amb una visió global del projecte, es coordina amb el centre de formació…”, detalla. Aquesta figura l’encarnen eminentment perfils de tipus social -psicòlegs, psicopedagogs, educadors socials…- i n’hi ha un per a cada 15 alumnes, 79 en total, amb la voluntat que se’ls pugui atendre de manera intensiva al llarg de tot l’any.
Segons les primeres impressions per part del SOC, aquesta iniciativa pionera té molts punts de continuar activa. “Les peticions de les empreses hi són. Els aturats hi són. Pot ser una molt bona eina per formar nous professionals de manera habitual. Per exemple, ens trobem que hi ha moltes entitats socials que tenen alumnes que ja han seguit una primera fase en el procés de retorn a l’itinerari formatiu, però que encara no es veuen amb capacitats per cursar un grau superior d’FP. Aquesta proposta com a culminació d’aquests itineraris formatius els ha encaixat molt bé. O bé joves que ja estaven en d’altres projectes formatius, com per exemple escoles de noves oportunitats, ara han pogut fer un salt a un nivell més complex. Perquè és un projecte intens, on t’estàs formant i treballant alhora durant un any”, sentencia Masagué.